(VIDEO) Candu, la Washington: 90% din miliardul furat a fost identificat, iar Șor nu poate fi băgat la închisoare în baza deciziei primei instanțe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 90 la sute dintre activele care fac parte din miliardul furat din sistemul bancar al țării sunt identificate, iar autoritățile lucrează pentru recuperarea acestora. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui panel de discuții la Consiliul Atlantic la Washington. Tot în cadrul discuției, răspunzând la replica unuia dintre participanți cu referire la cazul Șor, Candu a menționat că „în Moldova nu poți băga pe cineva la închisoare, în baza deciziei primei instanțe”.

După cum relatează portalul NewsMaker, pe 17 septembrie la Consiliul Atlantic (Antlantic Council” a avut loc panelul de discuții „Reformele Moldovei: progres, provocări și perspective” (trad. eng.: Moldova’s Reforms: Progress, Challenges, and Future Prospects), la care au participat mai mulți experți ai Centrului Eurasiatic, Fundației Marshall, precum și speakerul moldovean Andrian Candu.

Astfel, vorbind despre jaful secolului, Candu a menționat că în dosar figurează 55 de persoane, iar 90% dintre resurse au fost identificate.

„Avem peste 45 de dosare penale, 55 de persoane figurează în dosarul privind furtul miliardului, o parte dintre care deja sunt condamnate. 90% dintre active sunt identificate, iar acum este vorba de procedura de returnare a acestora”, a declarat Candu.

Răspunzând la replica unuia dintre participanți cu referire la cazul primarului de Orhei, Ilan Șor, Andrian Candu a menționat că „în Moldova nu poți băga pe cineva la închisoare, în baza deciziei primei instanțe”.

„Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță. Potrivit legislației noastre, la fel ca și în alte țări ale Europei, prima decizie nu este executorie. Nu poți lua și condamna omul după prima decizie. Trebuie să fie a doua, la instanța de Apel. În caz contrar – vom pierde dosarul la CEDO pentru că am încălcat articolul șapte. Poate că mie nu-mi place Ilan Șor, ceea ce face și promovează. Trebuie din acest motiv să schimbăm legislația?”, s-a mai întrebat retoric Andrian Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...