La ceremonia de deschidere a evenimentului au luat parte Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Judo - Andrei Golban, Ministrul Tineretului şi Sportului - Loretta Handrabura, Vice-preşedintele Comitetului Naţional Olimpic - Nicolae Piatac, Preşedintele onorific al judoului moldovenesc - Veaceslav Manolachi, care au vorbit despre importanţa competiţiei.

Discursul ministrei Loretta Handrabura cu ocazia deschiderii oficiale a Turneului Internaţional “Cupa Prieteniei”: 

Domnule preşedinte al Federaţiei de Judo, stimaţi reprezentanţi ai delegaţiilor internaţionale, este o onoare să particip împreună cu dumneavoastră la deschiderea acestui turneu internaţional. 

Este prima ediţie, o primă piatră la temelia unui turneu pe care ne dorim să devină tradiţional, ca în fiecare an, capitala ţării noastre să invite loturi de prestigiu din judo-ul mondial.

Denumirea competiţiei – Cupa Prieteniei, este încă un imbold că ţara noastră are o tradiţie bogată în sport şi un bun prieten al lumii sportului mondial. 

Ne mai desparte o perioadă scurtă de timp până la Jocurile Olimpice de la Rio, iar aceste competiţii, atât pentru juniori, cât şi altele pentru seniori, sunt de o mare importanţă pentru pregătirea sportivilor noştri.

Ministerul Tineretului şi Sportului este alături, acoperind cheltuielile integrale ale organizării la un nivel înalt al competiţiei.

Felicitări! Vă doresc mult succes!

Obiectivele organizării cantonamentului vizează identificarea celor mai buni judocani din republică şi de peste hotare, dar şi schimbul de experienţă cu judocani din alte state.

Totodată, cantonamentul, care va avea loc la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, începând de luni, este organizat în scopul pregătirii pentru Campionatul European la judo rezervat tineretului, care va avea loc în septembrie curent în Austria, precum şi a Campionatului Mondial la judo rezervat juniorilor care se va desfăşura în Dubai în octombrie curent.