Surse din cadrul guvernului britanic au recunoscut că o soluţie la criza imigranţilor ar fi ca transportul feroviar, atât cel de călători, cât şi cel de mărfuri, să fie întrerupt pe timpul nopţii, iar tunelul să fie închis. În asemenea mod s-ar evita asaltul cetăţenilor străini care încearcă să treacă fraudulos din Franţa în Marea Britanie. Refugiaţii forţează barierele de securitate şi pătrund pe şinele de cale ferată, apoi se agaţă de garniturile de tren care merg spre Anglia. De la începutul acestei săptămâni, au fost înregistrate aproximativ 1.700 de încercări de a pătrunde în tunelul de sub Canalul Mânecii, lângă Calais.

Declaraţii îngrijorătoare vin şi de la Atena. Pe trei insule greceşti situate în apropiere de Turcia şi-au găsit refugiul mii de cetăţeni ai Siriei şi ai Afganistanului, fapt ce a creat un adevărat haos. Premierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat că infrastructura ţării sale nu permite gestionarea problemei imigranţilor şi a făcut apel la ajutorul Uniunii Europene.

Numărul mare de imigranţi îngrijorează şi Germania, care a iniţiat o amplă campanie antiimigraţie. Într-o înregistrare video, plasată pe site-ul Ministerului de Interne de la Berlin, sunt prezentaţi câţiva refugiaţi din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, care sunt escortaţi de poliţie la aeroport, pentru a fi trimişi acasă. Autorităţile germane avertizează astfel imigranţii că vor fi refuzaţi, dacă vin să caute azil politic pe pământ german.