Stoltenberg, Kurz şi Merkel vizitează succesiv Macedonia în perspectiva referendumului din 30 septembrie privind denumirea țării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trei lideri occidentali importanți urmează să viziteze succesiv Macedonia, începând de joi, pentru a-și exprima sprijinul față de demersurile premierului Zoran Zaev de a valida acordul cu Grecia privind denumirea țării sale și, implicit, de a face încă un pas către aderarea acesteia la NATO, relatează dpa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are programată pentru joi o conferinţă de presă comună cu şeful executivului macedonean Zoran Zaev, cancelarul austriac Sebastian Kurz va vizita vineri Skopje, iar în ziua următoare acelaşi lucru îl va face cancelarul german Angela Merkel.

Aceste vizite au loc cu trei săptămâni înaintea referendumului din 30 septembrie în care alegătorii macedoneni sunt chemaţi să valideze acordul cu Grecia conform căruia ţara lor se va numi „Republica Macedonia de Nord”.

În luna iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind „Republica Macedonia de Nord”. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.

Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...