Rusia vrea să interzică și prezervativele de import: „Oricum sunt scumpe”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Embargoul impus de Rusia unor produse occidentale, ca răspuns la măsură sancționării Moscovei pentru declanșarea crizei din Ucraina, ar putea să adauge pe listă un nou produs.

Pe lângă alimentele și băuturile produse în SUA și UE, un ministru rus vrea să introducă și prezervativele din Occident pe lista mărfurilor interzise în țară. „Ar putea rezolva problemă demografică!”, îi ține isonul un fost membru al Executivului de la Moscova, scrie Quartz.

Ministrul Industriei și Comerțului din Rusia, Denis Manturov, a fost cel care a venit cu năstrușnica propunere și, spre mirarea multora, a găsit rapid și adepți care să susțină interzicerea acestor anti-conceptionale de import.

„Restricțiile impuse prezervativelor de import îl va face pe cetățean mai disciplinat, mai strict și riguros în alegerea partenerilor sexuali”, a declarat un fost șef al sănătății din precedentul guvern, Ghennadi Onishchenko.

Acesta a adăugat că, prin restricționarea numărului de prezervative de pe piață, națiunea ar avea de câștigat putând să își rezolve problemă demografică. În Rusia, rata nașterilor este în declin de aproape un deceniu.

„Oricum, sunt scumpe!”

Onishchenko a contrazis ideea general acceptată prin care prezervativul este și unul dintre cele mai sigure mijloace de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, menționând: „Nu au nimic de a face cu sănătatea!”.

Statisticile oficiale arată că infecțiile cu HIV sunt în creștere în Rusia, alte 90.000 de cazuri fiind înregistrate doar anul trecut, după cum explică șeful programului guvernamental de combatere a maladiei, Vadim Prokovsky.

Dacă în trecut Pokrovsky era unul dintre criticii Kremlinului pentru indiferența cu care trata programele de prevenire HIV/SIDA, de această dată ideea interzicerii prezervativelor produse în Occident îl lasă rece: „Nu are niciun efect. Oricum, erau scumpe pentru mulți!”.

În același timp, cele de proveniență locală sunt recunoscute pentru proasta lor calitate, de unde, probabil, și efectul pe care l-ar avea în creșterea demografică.

Chestionat de ziarul Pravda asupra dilemei prezervativelor care îi frământă pe oficialii de la Moscova, unul dintre purtătorii de cuvânt de la Kremlin a declarat: „Până acum nu ne-am gândit la asta”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...