Anchetă: Statul Major al armatei ruse a elaborat planul invadării Ucrainei în 2013

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a supervizat încă din 2013 planul de încălcare a suveranităţii Ucrainei, a acuzat miercuri, la Kiev, procurorul şef militar al Ucrainei, Anatoli Matios, citat de Unian.

Trupe ruse au intrat pe teritoriul Ucrainei la sfârşitul verii anului 2014 în scopul de a stopa avansarea armatei ucrainene şi a o împiedica să asedieze Doneţkul, unul din fiefurile rebelilor proruşi, a declarat el.

După începerea, la 7 aprilie 2014, a operaţiunii antiteroriste în estul Ucrainei, şeful Statului Major al armatei ruse a anunţat la 24 aprilie exerciţii militare în apropiere de frontiera cu Ucraina, în dreptul regiunilor Doneţk şi Lugansk, zonă unde au fost desfăşurate efective de 30.000 -40.000 de militari ruşi şi echipamente grele.

În perioada 8-23 august, la ordinul generalului de armată Valeri Gherasimov, asupra poziţiilor armatei ucrainene din Saur-Moghila, Uspenka şi Amvrosievka, au fost lansate sistematic tiruri de rachete şi de artilerie de pe teritoriul Federaţiei Ruse, a afirmat procurorul militar şef al Ucrainei, indicând că Parchetul Militar dispune de dovezi în acest sens.

Mai mult, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că dispune de probe privind prezenţa a 3.500 de militari ruşi pe teritoriul Ucrainei în timpul operaţiunii de la Ilovaisk, important nod feroviar din regiunea Doneţk, unde în august-septembrie s-au dus lupte crâncene până când oraşul a intrat sub controlul rebelilor.

Ordinul intrării trupelor ruse în estul Ucrainei a venit din partea şefului Statului Major al armatei ruse, susţine procurorul militar şef ucrainean, indicând că „intruziunea” a avut loc la 24 august 2014, când trei batalioane operativ-tactice, de aproximativ 3.500 de militari, 60 de tancuri, 320 de vehicule blindate şi 60 de tunuri au intrat pe teritoriul ucrainean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...