„De frică că va fi luat la întrebări de DNA cum a făcut averea, Valeriu Streleţ respinge reunirea celor două state româneşti. De parcă ar depinde de el!”, titrează portalul românesc de ştiri Romanian Global News.

„Pe agenda politică, agreată atât de Chişinău, cât şi de Bucureşti, nu există subiectul unirii Republicii Moldova cu România, a declarat noua sculă a oligarhilor de la Chişinău, premierul Valeriu Streleţ. De parcă Bucureştiul nu a avut altă grijă decât să-l informeze pe el ce are în agendă, mancurtul ales la Chişinău ca premier îşi permite să comenteze negativ un proiect naţional în care indivizi ca el nu sunt decât cantităţi neglijabile care vor fi spulberate atunci când o majoritate a populaţiei din R. Moldova va alege că reunirea cu România nu este numai un proiect de reparaţie istorică, dar şi unul care va aduce prosperitate şi securitate şi în care cei care se fac vinovaţi de furtul miliardului şi de privatizarea frauduloasă a Aeroportului de la Chişinău, vor intra la puşcărie”, scrie Romanian Global News.

Asta după ce, zilele trecute, Valeriu Streleţ a declarat, în cadrul unei emisiuni, că o eventuală contopire a României şi Republicii Moldova într-un singur stat nici nu se discută. „România este principalul nostru susţinător, şi-n aspiraţiile de integrare europeană, dar astăzi nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Chişinău nu pun problema unei eventuale contopiri într-un singur stat”, a declarat recent şeful Cabinetului de miniştri.

Potrivit Barometrului INSCOP Research, realizat la comanda ziarului Adevărul, aproape 68% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Întrebaţi ce părere au faţă de reunirea celor două state până în 2018, 67,9% dintre intervievaţii români s-au declarat pentru, în timp ce doar 14,8% nu susţin unirea până în 2018. Conform aceloraşi date, 56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult. Alţi 46% din respondenţi cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.