Cert e că lumea deja cunoaşte adevărul şi  a apreciat jaful ca pe unul dintre cele mai obraznice, o continuare a masacrului din Pădurea Domnească. Fiind propus şi votat în funcţia de prim ministru de către autorii jafului, Gaburici a avut  tupeul să ceară confirmarea Bruxellesului pentru parcursul european.

Nu i s-a răspuns nimic. I s-au cerut  reforme concrete pe care guvernarea minoritară nu le va realiza. Una dintre  reforme vizează împărţirea administrativ-teritorială, pe care Filat şi Plahotniuc nu o vor înfăptui, fiindcă Voronin se va opune, iar liberalii consideră că ea trebuie explicată fundamental populaţiei, astfel ca omul să beneficieze de avantajele ei, dar să nu blameze UE.   

Când discuta cu oficialii de la UE, consilierii acestora deja reuşiseră să-I informeze despre rezultatele ultimului sondaj de opinie care redă o realitate tristă – cei care l-au votat sunt detestaţi de populaţie. E vorba de Plahotniuc şi finul său, Candu. În oligarhul Vladimir Plahotniuc,  prim vice preşedinte PD  nu au încredere 89% din respondenţi. Plahotniuc este urmat la acest capitol chiar de finul său Andrian Candu. În el, ca preşedinte al Parlamentului, au încredere numai  8% din cetăţeni.

În top se plasează Chirtoacă şi Leancă, cei care au fost marginalizaţi de oligarhi anume pentru faptul că au insistat ca lumea să afle adevărul despre modul în care cei trei – Filat, Plahotniuc  şi Voronin – vor să muşamalizeze această lovitură de stat.

 Fiind candidatul celor care au terfelit povestea de succes, Gaburici a înţeles că cei 410 milioane de euro, prevăzuţi ca asistenţă financiară în următorii trei ani in conformitate cu Memorandumul de înţelegere vor fi contabilizaţi astfel ca ei să nu nimerească în buzunarul hoţilor.

Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi stabilitatea sectorului bancar rămân prioritare.  Stăpânii lui Gaburici anume la aceste capitol sunt restanţieri. Plahotniuc se arată atât de refractar faţă de ele, încât  a început să-i trimită mesaje lui Vladimir Putin prin preşedintele Kârgâzstanului.

Aşadar, Bruxellesul cere progrese reale, dar nu vorbe. Actuala guvernare nu este capabilă să le asigure. Pe măsură ce intrăm în posesia unor noi informaţii despre corupţia şi furturile la care s-au dedat cei de la guvernare devine clar că o coaliţie pro-europeană în formula PL –PLDM-PD nu mai este capabilă să mobilizeze populaţia la realizarea şi susţinerea programului de reforme. Cei de la vârf nu sunt credibili. Schimbarea elitelor politice devine un imperativ. În acest sens Gaburici a devenit victimă a celor care au scris o poveste de succes de un miliard de euro care a cutremurat Bruxellesul. Anume aşa a fost tratat la Bruxelles. Pe urmele lui păşeşte Leancă care, de asemenea, va vorbi despre programul de reforme. El va identifica forţele politice, capabile să le înfăptuiască şi va fi crezut, fiindcă se va ralia cu Liberalii, pe care Filat şi Plahotniuc au încercat să-i denigreze ca şi partid politic naţional, provocând astfel nemulţumirea profundă a poporului.

Creşterea vertiginoasă a lui Chirtoacă şi Ghimpu la capitolul ”încredere”, se datorează faptului că ei au promis să spună adevărul şi să-i defere justiţiei pe corupţi. Liberalii răspund astfel doleanţelor oamenilor care  sunt îngrijoraţi cel mai mult de creşterea preţurilor, sărăcie, corupţie şi şomaj.

Ghimpu deja nu mai poate sta lângă Lupu, Filat, Plahotniuc, Timofti. El este cu un pas înaintea lor. Nu mai are timp să-i aştepte. Dimpotrivă,  trebuie să facă tot posibilul pentru a nu permite ca forţele retrograde, reprezentate de Dodon, să reediteze scenariul anului 2001 când comuniştii au ajuns la putere minţind poporul că va mânca parizer de 2 lei şi 10 bani şi va cumpăra pâinea cu 16 bănuţi.

Autorul acestei minciuni se regăseşte acum lângă Filat şi Plahotniuc. Numele lui este Voronin. El repetă scenariul  de atunci şi Ghimpu  a observat aceasta. Deja le-a spus lui Filat şi Lupu că Voronin îi bate cap în cap. Acestora le place, din câte vedem. Ghimpu, însă, îi lasă să se păruiască şi-şi vede de drum. E cea mai înţeleaptă alegere. Bucură faptul că numărul celor care-l urmează este în continuă creştere.

Vasile GROZAVU