Jurnalistul transnistrean Serghei Ilcenko va cere azil politic în Ucraina: Moldova se teme să se certe cu Tiraspolul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnalistul transnistrean, opozant al regimului de la Tiraspol, Serghei Ilcenko, dezamăgit de atitudinea autorităților moldovene față de cetățenii din stânga Nistrului și de situația din autoproclamata RMN, intenționează să ceară azil politic în Ucraina.

După trei luni de detenție într-o închisoare transnistreană pentru participarea la un miting neautorizat al opoziției la Tiraspol în calitate de fotoreporter, Serghei Ilcenko, un cunoscut jurnalist transnistrean și opozant al lui Șevciuk, a fost amnistiat, semnând și o „recunoaștere sinceră” a vinei sale față de autoritățile de la Tiraspol.

După eliberare, Ilcenko a vizitat Chișinăul și, mai apoi, Odesa și a oferit interviuri pentru Radio Svoboda, Deutsche Welle și publicația odesită Guleai-pole. În ultimul interviu, jurnalistul-opozant a criticat dur autoritățile de la Chișinău pentru frica de a intra în situații de conflict cu administrația de la Tiraspol.

„După ce am fost eliberat din detenție și am reușit să comunic cu autoritățile de la Chișinău, care m-au găzduit la un centru pentru refugiați, am înțeles clar că Moldova, mai mult decât orice, nu vrea să se certe cu Transnistria. Orice suport pe care-l pot primi în Moldova poartă un caracter neoficial, fiindcă Chișinăul nu mă califică nici ca deținut politic și nici ca refugiat, nu am nici un statut acolo”, a susținut Ilcenko în interviul pentru publicația ucraineană.

Potrivit jurnalistului de la Tiraspol, rolul Republicii Moldova în eliberarea sa din detenție a fost unul foarte neînsemnat, în comparație cu cel al Ucrainei. El a mai declarat că intenționează să ceară azil politic în Ucraina, comunică site-ul Dniester.ru.

Sursa citată mai menționează și faptul că imediat după arestul opozantului Ilcenko, la postul oficial de televiziune de la Tiraspol a fost demonstrat un film documentar în care s-a relatat că jurnalistul e în legătură cu serviciile secrete de la Kiev și el că ar fi agentul lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...