Ancheta britanică acuză deschis Rusia de implicare în omorul lui Litvinenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ex-colaboratorul FSB (Servciul federal de securitate al Rusiei), Andrei Lugovoi, și afaceristul rus, Dmitri Kovtun, au fost acuzați de omorul ex-ofițerului FSB, Aleksandr Litvinenko, în cadrul anchetei, intentate de autoritățile de la Londra.

„Dovezile indică faptul că singura explicație credibilă este că statul rus a fost implicat într-o formă sau alta în uciderea lui Aleksandr Litvinenko”, a susținut în pledoaria sa de încheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul care figurează ca reprezentant al poliției londoneze.

Avocatul a explicat că prin sintagma „într-o formă sau alta” el subînțelege faptul că autoritățile de la Moscova au avut nu un singur, ci mai multe motive a-i dori moartea lui Litvinenko și uciderea lui nu s-a putut întâmpla fără participarea organelor de stat ale Federației Ruse.

„Indiferent câte medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoi pentru serviciile și meritele sale față de țara-mamă… sau de câte ori promite Kovtun să distrugă aceasta anchetă, Lugovoi si Kovtun nu au niciun răspuns credibil pentru dovezile stiințifice și pentru urma de poloniu pe care au lăsat-o în urma”, a spus Horwell.

Potrivit avocatului Horwell, ancheta are toate motivele a considera că faptele adunate la dosar demonstrează pe deplin implicarea și culpabilitatea lui Lugovoi și Kovtun, în timp ce aceeași anchetă nu dispune de alte mărturii care ar sugera o posibilă implicare în respectiva crimă a altor persoane.

Sursa citată menționează că cei doi acuzați, Kovtun și Lugovoi, resping toate acuzațiile la adresa lor. Autoritățile ruse, la fel, deja nu o singură dată dezmint orice implicare în această crimă.

Audierile deschise în dosarul omorului ex-ofițerului FSB, Aleksandr Litvinenko, se vor încheia vineri cu discursurile avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, și a consilierului acestei anchete, Robyn Tamme.

Amintim că Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu radioactiv la 1 noiembrie 2006 și a decedat peste trei săptămâni într-un spital din Londra.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...