Natalia Gherman doreşte modificarea Constituţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul interimar Natalia Gherman admite perfecționarea Constituției spre constituirea „gradului de maturitate și democrație” al țării, prin organizarea unui referendum.

„O Constituţie bună este un semn clar al gradului de maturitate şi de democraţie al unui sistem constituţional. O astfel de Constituţie, la necesitate, o vom perfecţiona împreună: poporul şi aleşii poporului. Numai aşa vom reuşi să construim un stat modern”, a declarat Gherman la 21 de ani de la adoptarea de către Parlament a Constituției de Stat

Aceasta a spus că „circumstanţele politice de actualitate ne aduc din nou în faţa textului Constituției” și admite perfecționarea actului în cadrul unui referendum constituțional.

„Admitem iminenţa oportunităţii de a ne expune, împreună, în cadrul unui referendum constituțional, pe marginea unuia dintre cele mai semnificative și vulnerabile articole din Constituție – Art.78, care vizează modalitatea de alegere a Președintelui Republicii. Acest exercițiu va contribui la perfecționarea relaţiilor dintre popor și elita guvernatoare în spiritul conduitei de democraţie reprezentativă, asigurând adecvarea normelor naționale la spiritul celor europene și implementarea valorilor democratice autentice, în primul rând, în conştiința colectivă a poporului moldovean”, se arată în mesajul premierului interimar.

În Republica Moldova se va desfășura un referendum constituțional în urma căruia urmează să se stabilească o nouă modalitate de a fi ales președintele. Un anunț în acest sens au făcut liderii PLDM, PD și PL, în urma parafării acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană 3.

Se propune ca Parlamentul să dispună de trei şanse pentru alegerea preşedintelui. La prima încercare vor fi necesare 61 de voturi ale deputaţilor, la a doua – 57, iar la ultima – 51 de voturi, adică o majoritate simplă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...