În material se menţionează despre evenimentele care au avut loc în timpul negocierilor privind formarea alianţei de guvernare. După câteva săptămâni de negocieri obscure între nişte politicieni care s-au acuzat reciproc de toate păcatele, de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, de capturarea statului, subjugarea justiţiei şi răfuieli politice, aceştia au bătut palma pentru o nouă alianţă de guvernare.

Totodată, în ştire se menţionează că „pentru a înţelege ce fel de coaliţie s-a copt şi cum va evolua situaţia RM nu e nevoie să treacă timp. E suficient să vedem, printre rânduri, cum s-au desfăşurat negocierile. În toiul discuţiilor, naşul şi nepotul lui Vladimir Filat au fost reţinuţi în cazul Băncii de Economii de Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei urmărire penală la CNA. Zumbreanu, finul fostului director de la Anticorupţie, Valentin Mejinschi, care de câţiva ani este şeful companiei „Argus-S”, cea care asigură paza şi securitatea domiciliului lui Plahotniuc şi a lui personală. Tot în mijlocul negocierilor pentru formarea AIE 3 Procuratura Generală îi flutură în faţă liderului PL dosare penale împotriva nepotului său Chirtoacă la primărie şi ale guvernatorului BNM Drăguţanu, cu cele de la BEM”.

Abia după aceste evenimente, după ce şi-a creat condiţiile necesare, Plahotniuc s-a aşezat liniştit la masa de negocieri. În aşa fel, oligarhul din fruntea PD şi-a adăugat la centrul de comandă şi Ministerul Justiţiei, asigurându-se că vasalii săi din sistemul judecătoresc şi organele de drept vor rămâne neclintiţi.

Un alt articol de TOP este Reporterul şi operatorul Jurnal TV, agresaţi în timpul protestului în faţa casei lui Plahotniuc. Acest subiect a acumulat peste 19 mii de accesări.

Echipa Jurnal TV a fost agresată în timpul unui protest al membrilor şi simpatizanţilor Partidului „Casa Noastră-Moldova”, care organizează de câteva zile o serie de manifestaţii în legătură cu majorarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale. Agresorii, nişte bărbaţi îmbrăcaţi în civil, iniţial s-au apropiat de protestatari. Aceştia, la rândul lor, susţin că indivizii erau provocatori care încercau să destabilizeze situaţia. La un moment dat, discuţiile dintre aceştia au ajuns pe tonuri ridicate, iar echipa Jurnal TV s-a apropiat pentru a filma incidentul. În acel moment, unul dintre indivizi a lovit reporteriţa Jurnal TV peste mâna în care ţinea microfonul, iar un alt tip l-a lovit puternic în zona inimii, cu pumnul, pe operatorul Jurnal TV, iar camera a căzut.

În TOP mai intră şi ştirea Filat, Lupu şi Ghimpu au bătut palma: A fost semnat acordul de formare a noii alianţe de guvernare. Potrivit articolului, acordul de formare a noii alianţe de guvernare, AIE 3, a fost semnat la Palatul Republicii, de către liderii PLDM, PD şi PL. Totodată, liderii şi-au expus părerea despre procesul de constituire a noii alianţe. Articolul a fost citit de peste 27 de mii de oameni.

La rândul lui, materialul ANRE a aprobat noile tarife pentru gaz; Vom plăti peste 6.500 de lei pentru o mie de metri cubi consumaţi intră în top cu peste 16 mii de vizualizări. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife pentru gaz, stabilite la şedinţa Consiliului de Administraţie al ANRE.

Potrivit ANRE, cauza principală a majorării tarifului final mediu pentru gazele naturale este deprecierea monedei naţionale faţă de dolar, majorarea semnificativă a tarifului pentru serviciul de transport în urma excluderii prin lege a transportului internaţional de gaze naturale în regim de tranzit din activitatea reglementată a SA „Moldovagaz” şi a altor costuri necesar de a fi incluse în tarif.
 
Gas Natural Fenosa şi Moldovagaz cer noi majorări de tarif şi spun că vor acţiona ANRE în judecată intră în top cu peste 17 mii de vizualizări.

La câteva zile după aprobarea de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a deciziilor de ajustare a tarifelor pentru energia electrică şi gazele naturale furnizate consumatorilor finali, conducerile companiilor ÎCS „Red Union Fenosa” SA, ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA şi SA „Moldovagaz” s-au arătat nemulţumite de ratele mici de majorare a tarifelor pentru energia electrică şi gazele naturale şi au cerut noi scumpiri. Totodată, Consiliul de Administraţie al ANRE a fost avertizat despre posibila contestare a hotărârilor acesteia în instanţă de judecată.

Sandu: „Nu am cerut să formez eu Guvernul, dar nu pot să-mi asum responsabilitatea cât timp nu am un partener de încredere la BNM”. Această ştire a trezit interesul, la fel, a peste 12 de mii de internauţi.

Candidatul PLDM pentru funcţia de premier, Maia Sandu, neagă că ar fi condiţionat formarea Guvernului. Aceasta şi-a scris astăzi poziţia pe Facebook după ce în presă au apărut informaţii precum că ea ar mai fi solicitat formarea Cabinetul de miniştri pe lângă destituirea conducerii Băncii Naţionale şi a Procuraturii Generale. De asemenea, Maia Sandu scrie că a solicitat ca, înainte să iniţieze orice discuţie cu deputaţii, să aibă o întâlnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a se asigura că au aceeaşi înţelegere şi acelaşi nivel de angajament cu privire la acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în vederea deblocării finanţării externe.
 
Subiectul privind decizia Curţii Constituţionale a acumulat peste 13 mii de vizualizări. Astfel, menţionăm că CC a avizat iniţiativa privind alegerea şefului statului cu votul a 51 de deputaţi.

Peste 13 mii de cititori au urmărit ştirea Următorul protest al Platformei DA va avea loc pe 6 septembrie; Autorităţile au obstrucţionat mitingul planificat pentru 27 august.

Următorul miting al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, planificat iniţial pentru 27 august 2015, va avea loc pe 6 septembrie, după ce autorităţile municipale au interzis organizatorilor să desfăşoare manifestaţia în Piaţa Marii Adunări Naţionale la data respectivă, invocând un alt eveniment, al Ministerului Culturii. Membrii Platformei DA au menţionat că în cadrul protestului din 6 septembrie societatea trebuie să decidă dacă cei care au jefuit ţara şi au adus-o pe muchie de prăpastie mai au legitimitatea de a conduce.
 
Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea Nicolae Juravschi părăseşte fracţiunea PLDM. Subiectul a fost accesat de peste 16 mii de cititori. Legislatorul a făcut acest anunţ pe contul său de Facebook.

„Această decizie este legată de evoluţiile care s-au produs în cadrul PLDM în ultimul timp, pe care nu le contest, dar nu mă simt obligat să le accept. Regret modul în care a fost înlăturat Iurie Leancă din partid şi consider că plecarea lui a lovit dur în imaginea PLDM, favorizând dezbinarea lui”, a declarat Juravschi.