Fernando Gentilini va ocupa această funcţie, creată în 1996 după semnarea acordurilor de la Oslo, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

„Ne gândim cum să resuscităm Cvartetul”, a declarat Mogherini, în timp ce ONU, UE, SUA şi Rusia speră să obţină reluarea negocierilor de pace dintre Israel şi palestinieni.

„În această perspectivă, europenii urmăresc cu atenţie ce se va întâmpla în timpul alegerilor care au loc marţi în Israel”, a spus Mogherini.

Predecesoarea lui Mogherini, Catherine Ashton, a suprimat postul de emisar pentru OM în ianuarie 2014, pentru a centraliza demersurile UE sub tutela sa de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, în pofida opoziţiei din partea mai multor state membre.

Gentilini este director pentru Europa de Vest, Balcanii vestici şi Turcia în cadrul serviciului diplomatic al UE. Numirea sa în noua funcţie mai trebuie să fie aprobată oficial de cele 28 de state membre ale UE.