Autoritățile din Moldova și Ucraina vor să implementeze un sistem de avertizare timpurile în caz de inundații pe râul Prut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Localitățile Criva, Drepcăuți, Șirăuți și Lipcani din Republica Moldova, dar și regiunile Odesa, Cernăuți și Vinița din Ucraina vor avea un sistem de avertizare timpurie, care va micșora impactul inundațiilor asupra populației. Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea unui sistem teritorial de avertizare timpurie în caz de inundații în regiunile râului Prut” a avut loc astăzi la Edineț, cu participarea conducerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI din Republica Moldova, reprezentanții Serviciului Situații Excepționale din Ucraina, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale din preajma râului Prut.

Programul are drept parteneri IGSU, Serviciul Situații Excepționale din Ucraina, dar și Asociația Obștească BAID.

Potrivit programului, sistemul de înștiințare timpurie, care va fi implementat în regiunile cu potențial pericol de inundații va preveni pierderile de vieți omenești și va minimaliza prejudiciul material în caz de situații excepționale. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, proiectul va dura până în luna februarie 2019, iar la finalul acestuia, sistemul de înștiințare timpurie urmează să fie activ și funcțional.

Valoarea proiectului este în sumă de 330 mii euro, bani alocați de Uniunea Europeană prin intermediul PNUD în Moldova. Potrivit programului 10% din valoarea acestuia este acordată de țările partenere. Sisteme similare de înștiințare timpurii pentru alertarea populației în caz de inundații sunt utilizate în România, Slovacia și Germania.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...