Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, patru partide ar accede în Parlament: PSRM - 12,7%, PL - 12,7%, PCRM - 12,3% şi PLDM - 9,7%.

Nu ar accede în Parlament PD, pentru care ar vota 5 la sută dintre moldoveni, cu aproape 4% mai puţin faţă de sondajul precedent, dar şi Partidul Patria, pentru care ar vota 5,7%, cu aproape 2% mai puţin.

Cu excepţia Partidului Liberal, care a crescut cu 2,3 la sută în sondaje, toate formaţiunile au pierdut din încrederea cetăţenilor: PLDM a acumulat cu 3% mai puţin faţă de sondajul precedent, iar PCRM - cu 1,2 %. Potrivit sociologilor, aceste cifre se datorează configurării coaliţiei de guvernare.

„Partidul Comuniştilor cumva a participat la formarea Guvernului. Nemulţumirea societăţii faţă de cei de la guvernare este mare şi evident că în terenul liberalilor vin multe mingi albe”, a declarat directorul Centrul de Investigaţii Sociologice CBS-AXA, Ion Jigău.

Întrebaţi spontan care este personalitatea politică în care au cea mai mare încredere, primii trei enumeraţi de respondenţi sunt Iurie Leancă, Igor Dodon şi Vladimir Voronin. Totodată, aproape 48% afirmă că nu au încredere în nimeni.

La polul opus, cu cel mai jos nivel de încredere al cetăţenilor este prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc. În el nu au încredere 89 la sută dintre respondenţi.

Sondajul mai relevă faptul că problemele stringente ale moldovenilor rămân aceleaşi: preţurile ridicate, sărăcia şi corupţia. Respondenţii au fost întrebaţi şi despre motivele care au dus la deprecierea leului. Majoritatea consideră că problemele de la Banca de Economii au fost generate de jocurile murdare ale anumitor persoane de la guvernare. 

„Pe primul loc se situează jocurile financiare murdare ale anumitor cercuri şi interese din spatele guvernării - 63 la sută, după care politic incorectă a Băncii Naţionale şi problemele din acele bănci cu probleme - Banca de Economii, Socială şi Unibank, câte 40 la sută”, a precizat Jigău.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1834 de persoane, în perioada 22 februarie – 4 martie şi are o marjă de eroare de 3 procente. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.