„Vor fi scumpiri în lanţ la toate produsele. Cu cât e greu de spus: poate 10 poate 20%. Unele produse se vor scumpi în proporţii mai mici, altele mai mari. În funcţie de ponderea de energiei sau gazului în costul produsului dat”, a declarat expertul de la  Institutul de Politici şi Reforme Europene, Sergiu Tofilat.

„Agentul termic va fi scumpit cu cel puţin 35-45%. Apa potabilă se va scumpi şi ea cu 25-35%. Va provoca majorarea costurilor de preţ, care va duce la scumpirea tuturor serviciilor autohtone pe piaţa RM, fapt ce va trage după sine reducerea consumului. Toate acestea vin să scoată din buzunarul consumatorului bani, pe care populaţia nu îi are, fapt ce va provoca efecte sociale”, a adăugat expertul economic Gheorghe Costandachi.

„Scumpirile în lanţ cu siguranţă vor avea loc, ceea ce va afecta şi mai mult populaţia.  ANRE-ul, după mine, ar trebui să fie mult mai activ ca să vadă în structura tarifelor cât de justificate sunt cheltuielile, având în vedere că furnizorii toţi sunt monopolişti şi bagă în cheltuieli tot ce doresc ei. Or ANRE nu prea se ocupă de auditul acestor companii ca să vadă rezervele care le au, pentru a reduce un pic din acest impact. Majorările sunt extrem de mari şi bruşte”, a spus şi expertul economic Victor Ciobanu. 

Experţii economici critică ANRE-ul pentru faptul că a acceptat majorarea tarifului la gazul natural, în condiţiile în care evoluţiile de pe piaţa mondială ar fi dictat, dimpotrivă, ieftiniri.

„Preţul stabilit cu doi ani în urmă, de 460 dolari, în ultimii ani s-a redus la 260. Ar trebui ca tariful la gazul natural să fie redus cu cel puţin 30 de procente, dar nu majorat”, consideră Gheorghe Costandachi.

Scumpirile sunt rezultatul incapacităţii instituţiilor statului de a gestiona criza din sistemul bancar, spun specialiştii. 

„Această devalorizare a fost cauzată de frauda din sistemul bancar, iar deprecierea leului cu 60% a generat această scumpire. pentru că noi resursele energetice le procurăm în valută şi evident dacă se depreciază valuta noastră, noi trebuie să scoatem din buzunar mai mulţi lei pentru a acoperi costurile”, a accentuat expertul de la Institutul de Politici şi Reforme Europene, Sergiu Tofilat.

„Devalorizarea fost din cauza situaţiei din sectorul bancar - o criză provocată de acţiuni, inacţiuni, complicitate a tuturor instituţiilor noastre care nu au intervenit prompt pentru a stopa această devalorizare. Mai mult, BNM a şi contribuit la această devalorizare, scoţând pe piaţă miliarde de lei, ceea ce a dus la căderea atât de bruscă a leului”, a adăugat Victor Ciobanu.

Expertul Gheorghe Costandachi crede că majorările de tarife şi sărăcirea populaţiei ar putea aduce poporul la stadiul în care să-i scoată cu furcile pe guvernanţi din fotolii. 

Amintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat săptămâna trecută că tariful pentru electricitate se majorează până la 2,157 lei/kwh, adică cu 57 de bani mai mult faţă de tariful de 1,57 lei/kwh, achitat până acum. A suportat ajustări şi preţul la gaz. Astfel, pentru o mie de metri cubi consumaţi, vom achita 6 538  de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 15,4% mai mult faţă de taxa de 5 971 de lei pe care o plăteam până acum.