Pe segmentul transnistrean al graniței moldo-ucrainene ar putea să apară vameși moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Săptămâna trecută, guvernul Ucrainei a aprobat planul cu privire la organizrea unor patrule și inspecții comune cu serviciile de profil ale țărilor vecine, inclusiv cu Republica Moldova.

Actul are în vizor și optimizarea schimbului de date statistice și a informației analitice. În acest plan a fost inclus și segmentul transnistrean al graniței moldo-ucrainene. Potrivit agenției Novosti Pridnestrovia, Kievul intenționează să colaboreze în acest sens nu cu Tiraspolul, ci cu Chișinăul.

După cum se știe, autoritățile de la Chișinău de câțiva ani deja au lansat inițiativa cu privire la accesul angajaților structurilor de forță pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Dar acum, potrivit informației preluate de la anumite surse oficiale, negocierile au atins un anumit progres. „La momentul de față, Ucraina manifestă mai multă deschidere și interes în această problemă și se constată o evoluție pozitivă”, punctează NewsMaker.

Într-o ședință recentă a liderului transnistrean Evgheni Șevciuk cu administrația așa-zisului comitet vamal din regiunea separatistă s-a discutat respectiva situație și președintele acestui comitet, Iuri Ghervaziuk a declarat, referindu-se la posibila apariție a vameșilor moldoveni la punctul de trecere Pervomaisk-Kuciurgan, că acest gest „nu va duce la consolidarea unor relații de bună vecinătate”.

În cadrul acestei ședințe, Șevciuk a dispus elaborarea unor propuneri cu privire la reacțiile corespunzătoare din partea Transnisriei la o așa schimbare a situației de la frontieră, comunică Novosti Pridnestrovia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...