Sârbu, după negocieri: Este foarte complicat ca Gurin să fie înlocuit. Streleț și Munteanu îl contrazic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Demiterea actualului procuror general Corneliu Gurin și înlocuirea acestuia cu un profesionist din Uniunea Europeană este puțin probabilă, întrucât Republica Moldova ar intra pe „făgașul neconstituționalității”, a declarat deputatul PD Sergiu Sârbu după o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții PLDM și PL.

Întrebat dacă după constituirea noii alianțe Gurin va fi înlocuit sau va rămâne în funcție, Sârbu a evocat proiectul de lege cu privire la Procuratură, votat în prima lectură de către Parlament și care odată intrat în vigoare va modifica procedura de alegere a procurorului general.

„Atâta timp cât nu este modificată Constituția, este foarte complicat să intervenim în mandatul actualului procuror general, în caz contrar riscăm să intrăm pe făgașul neconstituționalității”, a declarat Sergiu Sârbu.

Deputatul PL Valeriu Munteanu a precizat că, totuși, liberalii își doresc ca până la „adoptarea în lectură finală a legii Procuraturii în Republica Moldova să vină o misiune europeană în justiție”.

„Este greu să ne despărțim de actualul procuror, dar nu imposibil”, a precizat Munteanu.

O opinie asemănătoare a avut și prim-vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț.

„Confirm și eu rolul misiunii europene în justiție, care va asista experții noștri în privința reformei în justiție. Opinia acestei misiuni va fi una determinantă”, a declarat Streleț.

Vorbind despre demiterea lui Gurin, Streleț a precizat că atunci când „societatea cere o schimbare, este firesc ca această schimbare să se producă”.

„Am auzit în piață (proteste n.r.) în repetate rânduri această solicitare, referitor la Procuratura Generală, la Banca Națională și la alte entități. Misiunea clasei politice este să țină cont de solicitările societății”, a mai spus Streleț.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...