/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită cu alertă și demisie la Kiev! Rusia o acuză pe Maia Sandu

Mold-Street: Guvernul își joacă norocul cu un gangster bulgar și un miliardar austriac

missing
07 mai 2018, ora 07:50

Miliardarul austriac din păcănele

Primul contract „din sectorul automatelor de joc (poreclite şi păcănele n.r.) cu câștiguri bănești, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice” a fost semnat cu firma Novo Gaming M Technologies GmbH (o asociație a operatorilor Novo Gaming M Technologies GmbH, Novomatic Gaming Industries GmbH și Novomatic AG) – în calitate de partener privat, şi Novo Investment MLD SRL – în calitate de partener.

Toate acest companii fac parte din grupul austriac Novomatic, unul dintre cele mai mari conglomerate integrate din industria jocurilor de noroc la nivel internațional şi numarul unu în Europa, pentru soluţiile complete de echipamente de joc, sisteme de monitorizare şi raportare, sisteme de jackpot, terminale de video loterie, pariuri sportive şi jocuri de noroc online.

Fondat în anul 1980, grupul Novomatic îşi desfăşoară în prezent activitatea în 45 de ţări și are peste 25.000 de angajaţi la nivel mondial, operând în peste 2.100 de locații cu un total de 260.000 de aparate de joc şi rulete electronice.

Grupul Novomatic este controlat de miliardarul austriac Johann Graf (71 de ani), care, potrivit ultimului clasament Forbes, are o avere de aproximativ 7,2 miliarde de dolari și ocupă locul 186 în lume la acest capitol.

Suma investiţiilor planificate spre valorificare în cadrul proiectului PPP se estimează la circa 32 milioane de euro în primii 3 ani, cu perspectiva atingerii acestui indicator până la 70 milioane euro pe parcursul realizării contractului, susţine APP. Reprezentant al Novo Investment MLD SRL în Moldova apare Daniel Ioniță din România.

Loteria bulgară se va ocupa de pariurile sportive

Al doilea parteneriat „din sectorul loteriilor și pariurilor la competiţiile/evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice” a fost semnat cu NGM SPC Limited (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited) – în calitate de partener privat şi NGM Company SRL – în calitate de partener.

Companiile fac parte din National Lottery AD, cel mai mare operator licenţiat pe jocuri de noroc în Bulgaria. Potrivit APP, “grupul ar avea cea mai rapidă creștere economică din Europa Centrală şi de Est, la moment fiind una dintre cele mai inovatoare loterii din Sud-Estul Europei”. În ultimii 3 ani, National Loterry AD a generat o cifră de afaceri de peste 650 milioane euro.

Conform strategiei de dezvoltare a domeniului loteriilor și pariurilor, compania planifică dezvoltarea în Republica Moldova a unei rețele de circa 1.500 de puncte de vânzare pentru biletele de loterie și 120 puncte de vânzare pentru jocurile loto. Suma investiţiilor capitale planificate de National Loterry AD în cadrul proiectului PPP este de aproape şase milioane euro la primă etapă, cu perspectiva înregistrării unei cifre de afaceri de peste 40 milioane euro în anul 5 de implementare a contractului PPP.

Creșterile prognozate ale vânzărilor sunt de 150% în anul 2 de implementare a contractului PPP, pentru cel de-al treilea an compania estimează o creștere de 150%, iar începând cu al patrulea an preconizează atingerea unei creșteri a vânzărilor de 50%. În anul 2017 National Loterry AD a fost recunoscută ca membru permanent al Asociației Mondiale de Loterie.

Parteneriat cu mafia bulgară

NGM Company SRL din Moldova a fost fondată de NGM SPC LIMITED din Dubai şi îl are ca manager pe Plamen Milanov, afacerist bulgar cu activităţi în Moldova în domeniul medicamentelor.

Şi mai multe semne de întrebare ridică faptul cine stă în spatele National Lottery AD. E vorba de Vasil Krumov Bozhkov (62 de ani), supranumit “Craniul” (The Skull) și apreciat drept cel mai cunoscut gangster bulgar în depeşele diplomatice americane publicate de WikiLeaks.

Are porecla “Craniul” datorită formei neobișnuite a capului său. El a intrat în domeniul jocurilor de noroc la începutul anilor 1990, când a apus epoca regimului comunist în Bulgaria. În 1992, el a înregistrat o companie financiară numită Nove și o companie de pariuri, Eurofootball, în anul următor. Ambele companii sunt încă active, având noi denumiiri.

În 1993, Bozhkov a fondat compania de jocuri de noroc IGM, care mai mulți ani a fost cel mai mare jucător de pe piața din Bulgaria. Co-fondatorul său a fost Ilya Pavlov, un om de afaceri renumit ce ar fi avut legături profunde cu crimă organizată. Pavlov a fost împușcat și ucis în 2003, la o zi după ce a depus mărturie în procesul de omor al fostului prim-ministru bulgar, Andrey Lukanov, se arată într-o investigaţie realizată de Bivol.bg din Bulgaria şi OCCRP.

Conexiuni cu Caramalac

În ancheta legată de asasinarea lui Ilya Pavlov au figurat şi conexiuni cu mafia din Moldova. Astfel peste 18 ore de la uciderea lui Pavlov, în Sofia este omorât și Stepan Râbacov, cetățean al Moldovei, fost colaborator al poliției economice și membru al grupării lui Caramalac.

Potrivit presei, asasinatele ar fi parte a unui lanț, dar poliția susținea că omorul lui Râbacov ar fi fost comis pentru a încurca ancheta. Râbacov era partener de afaceri cu Dimitar Djamov, fost șofer a lui Pavlov, care în decurs de jumătate de an a fost victima a două atentate. Djamov avea o datorie de 700.000 de dolari pentru gaz lichefiat livrat de Râbacov.

În același timp Râbacov fusese dat în urmărire internațională pentru tentativă de omor asupra afaceristului Vasili Șișcov. De notat că Grigori Caramalac avea afaceri în Bulgaria care se intersectau cu cele ale lui Ilia Pavlov. Era vorba de businessul hotelier din Veliko Tarnovo și Șumen, sau comerțul cu vin din Bulgaria în Republica Moldova.

O depeşă a Departamentului de Stat al SUA pe tema crimei organizate bulgare, publicată de Wikileaks, oferă o evaluare clară a activităților lui Bozhkov, incluzând spălare de bani, privatizări frauduloase, intimidare, extorcare, raket, escrocherii şi comeţ ilegal cu antichităţi. Menţine strânse relaţii cu mulţi dintre foştii oficiali guvernamentali și cu grupurile de crimă organizată.

De notat că la finele anului trecut firma sa a preluat 25% din acţiunile Loteriei din Georgia. Restul de 75% s-au dus la o companie deținută de omul de afaceri georgian Koba Ghurtskaia, care are activităţi în special în domeniul telecomunicațiilor, dar are legături şi cu Bulgaria.

Citiți continuarea pe Mold-street.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram