/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ BNM continuă să păstreze tăcerea în privința Kroll 2. Deputat: „Nu mă interesează ca parlamentar cine și cum a luat”

missing
25 aprilie 2018, ora 18:15

Societatea așteaptă să cunoască nu numai cum au circulat banii, unde s-au dus, prin care firme. Lumea trebuie să-și cunoască eroii. Să ne prezentați lista beneficiarilor acestor credite neperformante indicați în raportul Kroll,” a spus Ion Casian, deputat PL.

Pe mine personal nu mă interesează ca parlamentar cine și cum a luat,” a declarat Ștefan Creangă, deputat PPEM.

Timp de trei ani și ceva de zile noi nu știm nimic despre furtul miliardului. Noi suntem în drept să presupunem că cei care astăzi investighează crima și iau decizii importante în stat tergiversează aceasta din simplu motiv că au participat la această fraudă,” a menționat Grigore Cobzac, deputat PLDM.

Guvernatorul Băncii Naționale a răspuns că instituția deține o listă cu cei care ar fi beneficiat de banii furați din cele trei bănci, iar aceasta a fost transmisă procurorilor. Cioclea a mai menționat că BNM nu este organ de anchetă și nu are dreptul să declare cine este vinovat.

Banca Națională nu are posibilitate să vadă cine este vinovat sau nu. Noi avem o listă care este prezumată ca fiind implicată în fraudă. Printre care câteva sume foarte mari, care și este evident că aceste persoane probabil au ceva și multe persoane cu sume foarte mici. Acest dosar a fost transmis în integralitate procuraturii,” a spus Sergiu Cioclea, guvernator BNM.

Dumneavoastră, Banca Națională nu sunteți organ de anchetă, sunt absolut de acord cu ceea ce spuneți dumneavoastră, dar dumneavoastră sunteți obligat ca organ să ne spuneți astăzi cum pas cu pas a fost posibil furtul acestui miliard,” a replicat Zinaida Greceanîi, deputat PSRM.

Sergiu Cioclea, care a venit la comisie pentru a prezenta un raport de activitate al BNM în 2017, a estimat că peste o lună ar putea reveni cu informații noi, legate de strategia de recuperare a banilor furați. Acest lucru se va întâmpla după ce raportul Kroll2 va fi examinat de procurori. O sinteză a acestui document a fost publicată de Banca Națională la sfârșitul anului 2017. În document figurau denumirile a peste 70 de companii care ar aparține grupului Șor. La puțin timp, premierul Pavel Filip a declarat pentru presă că alte nume din raport nu vor fi făcute publice din motiv că 90 la sută din persoanele vizate sunt oneste. Ulterior, premierul s-a răzgândit și a spus că a fost înțeles greșit. Banca Națională a anunțat că a primit varianta integrală a raportului ”Kroll-2” la începutul lunii martie, fiind expediat mai apoi procuraturii Anticorupție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram