Totodată, asistenta secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Huland a declarant în cadrul unui interviu pentru un post de televiziune ucrainean că Statele Unite ale Americii sunt pregătite să exercite presiuni suplimentare asupra Rusiei în cazul escaladării conflictului din Ucraina, iar costurile plătite vor creşte pentru Moscova.

„După cum ştiţi, sancţiunile aplicate de comunitatea internaţională - de către Statele Unite şi Uniunea Europeană - au rolul de a modifica politicile Rusiei, de a o încuraja să îşi îndeplinească obligaţiile. Am spus clar că vor rămâne valabile până la aplicarea deplină a Acordului Minsk, până la încetarea violenţelor, până la revenirea ostaticilor, până la restabilirea frontierelor. Dar, în acelaşi timp, am spus foarte clar că, dacă violenţele se vor intensifica, suntem pregătiţi să exercităm presiuni suplimentare asupra Rusiei”, a declarat Nuland, citează Mediafax.

Precizăm că grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, un acord care ar pune capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată în „formatul Normandia”, de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko, preşedintele Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat în repetate rânduri de către rebelii proruşi.