Regizorul urma să participe la mai multe evenimente, inclusiv la un concert care avea scopul de a marca 1.000 de ani de la înmormântarea la Kiev a prinţului Vladimir cel Mare (958 - 1015), la sfârşitul acestei luni.

Însă ministrul ucrainean al Culturii a discutat cu ministrul de Interne şi serviciile de securitate a statului, cerându-le să-i interzică regizorului accesul în Ucraina, având în vedere numeroasele sale comentarii de sprijin faţă de politicile Rusiei, inclusiv anexarea Crimeii, în martie 2014. Multe personalităţi culturale ale Ucrainei şi-au exprimat sprijinul faţă de demersul ministrului ucrainean al Culturii.

Ulterior, s-a anunţat că un concert la care urma să cânte Kusturica, alături de mai mulţi artişti ruşi şi ucraineni, pe 28 iulie, a fost anulat, potrivit mediafax.

Kusturica s-a pronunţat de repetate ori ca un susţinător al poziţiei Kremlinului în urma evenimentelor din martie 2014 de la Kiev, când revoluţia Maidan din Ucraina a dus la demiterea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi la anexarea Crimeii. „Rusia trebuie să protejeze etnicii ruşi care trăiesc în Ucraina şi să salveze ţara de la catastrofă”, a declarat Kusturica la momentul respectiv, comparând evenimentele care aveau loc în Ucraina cu ceea s-a întâmplat în fosta Iugoslavie la începutul anilor 1990.