/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Sărăcia atacă bătrânii. Moldovenii au cheltuit mai mult decât au câștigat în 2017: „De unde să-ți ajungă? Să nu mai ai vreun copil, mori de foame”

missing
10 aprilie 2018, ora 18:06

Salariul, pensia şi transferurile din străinătate sunt principalele surse de venit ale moldovenilor. Oamenii spun că pe an ce trece o duc tot mai greu, iar banii abia de le ajung pentru hrană şi servicii comunale.

„Nu lucrez la noi nicăieri pentru că mai plec peste hotare din când în când și îmi fac un venit anual ca să pot supraviețui. Să lucrez cu 2.000 de lei, plătesc numai drumul și atât, mai mult pentru nimic, doar pentru pâine, dar la pâine mai trebuie ceva”.

Și dacă tinerii pleacă peste hotare, bătrânii sunt condamnați la sărăcie. Aceștia spun că pensia pe care le-o oferă statul nu le ajunge nici pentru strictul necesar și sunt nevoiți să ceară bani de la copii.

„De unde să-ți ajungă? Să nu mai ai vreun copil, mori de foame. Să nu fie copii… Da și lor le trebuie. Pui într-o parte, ei din cealaltă parte și mai puțin mâncăm și mai bine. Acum la Paște am luat așa mai bunișor, dar așa mâncăm și noi numai să ne ajungă să achităm serviciile comunale. Dar de luat haine nici nu țin minte când”.

„- Pe ce cheltuiți banii cel mai mult? – Serviciile comunale și medicamentele, soția are tensiune și eu la fel. – Dacă nu ați avea copii peste hotare cum v-ați descurca? – Foarte greu, foarte greu. Venitul ar trebui să fie măcar 1800 de lei pensia de fiecare, dar așa soția are 900 și eu 1200 și când ajungem, chiar am plătit serviciile comunale 2300 de lei și nu ne ajungea nici pentru medicamente, nici pentru mâncare”.

„Parcă țara asta nu ar avea stăpân, fiecare numai pentru el, pentru fotoliu și afacerile lor, dar pentru țară nimic. Dacă mai înainte poporul mai credea în partide acuma au pierdut încrederea, nu se vede nimic să se lucreze, să se miște înainte”.

Experții spun că, cetățenii sunt săraci, iar cheltuielile care depășesc veniturile provin din economii sau de la copii.

„Moldovenii cheltuie mai mult decât acumulează venituri. Aceste diferențe sunt acoperite fie din economisiri, fie din anumite transferuri între gospodării care nu sunt contabilizate de către statistică și în așa mod se acoperă anumite goluri însă pe termen lung faptul că consumul depășește veniturile aceasta denotă expunerea populației la sărăcie”, susține Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup.

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe produse alimentare 43,4%.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram