/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

În 2017, peste 500 de moldoveni s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile la protecţia datelor personale

missing
08 aprilie 2018, ora 17:49

Potrivit directorului CNPDCP, Eduard Răducan, pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 554 de plângeri, comparativ cu 410 în anul 2016. Subiectul datelor cu caracter personal poate adresa plângeri în cazul în care se consideră lezat prin modul de prelucrare a datelor personale de către operatorii de date sau persoanele împuternicite de aceștia, în termen de 30 de zile din momentul depistării încălcării, a spus raportorul.

Prelucrarea neconformă a datelor cu caracter personal au fost din domeniile financiar-bancar, medical, al furnizării serviciilor publice, al monitorizării şi securităţii spaţiilor publice sau private prin mijloace de supraveghere video, precum şi cele ce vizează dezvăluirea datelor şi nerespectarea măsurilor de securitate şi confidenţialitate.

Directorul a menționat că, în comparație cu anul 2016, a crescut cu 48 la sută numărul de controale a legalității prelucrării datelor cu caracter personal. Astfel, au fost efectuate 367 de controale, iar, prin prisma calității de agent constatator în cazul încălcării prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal, au fost constatate 84 de fapte contravenționale și întocmite 52 de procese-verbale, care au fost expediate spre examinare și soluționare instanței competente.

„Din totalul celor 52 de cauze contravenționale expediate spre examinare, în 37 de proceduri instanța de judecată a recunoscut vinovăția persoanelor în privința cărora au fost întocmite procesele-verbale cu privire la contravenție”, a spus raportorul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram