Deputaţii PL au înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre prin care cer formarea unui grup de lucru ce ar urma să investigheze din ce cauză documentele comisiei de anchetă din 2013, care a investigat situaţia financiară de la Banca de Economii, au fost depuse în arhiva Legislativului abia în aprilie 2015, la doi ani de la finalizarea anchetei. Adică, la scurt timp după ce liberalii au cerut acces la acele documente, dar au fost informaţi că dosarul nu a ajuns încă în arhivă.

Reprezentanţii PL spun că vor să afle cine şi unde a păstrat aceste acte şi dacă materialele depuse în Arhiva Parlamentului acum trei luni sunt autentice. 

Solicitat de Jurnal TV pentru o reacţie, preşedintele acelei comisii de anchetă, comunistul Reidman, a declarat că sarcina de a trimite documentele la arhivare nu i-a aparţinut. „Responsabil pentru documentele comisiei este secretarul comisiei”, a spus succint Reidman.

Secretarul comisiei cu pricina a fost ex-deputatul PD Valeriu Guma, care, la rândul său, pasează responsabilitatea pe umerii angajaţilor din secretariatul Parlamentului. „Tot materialul s-a transmis aparatului şi el mai departe îşi face treaba. Aparatul transmite în arhivă, sunt lucrătorii Parlamentului, nu fac deputaţii lucrul ăsta. Lasă să verifice cine a ţinut, unde a ţinut”, a spus Guma, pentru Jurnal TV.

De partea cealaltă, secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, neagă faptul că subalternii săi ar fi fost responsabili de arhivarea documentelor acumulate de comisia de anchetă. Mai mult, a precizat că preşedintele structurii este cel care trebuia să delege această sarcină unui subaltern de-al său.

Precizăm că, în 2013, Parlamentul a format o comisie de anchetă, condusă de comunistul Oleg Reidman, pentru a investiga modul în care a fost administrat pachetul de acţiuni deţinut de stat la BEM. Asta după ce s-a aflat că Banca de Economii a fost adusă în prag de faliment printr-un management defectuos. După trei luni de activitate, comisia a propus trei soluţii: naţionalizarea, recapitalizarea sau privatizarea instituţiei financiare. O comisie guvernamentală, formată din mai mulţi viceminiştri, a decis să meargă pe ideea recapitalizării, fără ca statul să participe la emisia suplimentară de la BEM. În consecinţă, Guvernul a cedat pachetul majoritar de acţiuni şi a rămas doar cu 33,3 la sută din cele 56 % de acţiuni pe care le deţinea la BEM.