În acelaşi timp, această acţiune este un apel de urgenţă pentru actuala guvernare, care poate rămâne fără suport şi susţine europeană. Ambasadorul UE în Moldova este dezamăgit de pasivitatea guvernării şi a inacţiunii acestora în ceea ce ţine reformarea şi perfecţionarea justiţiei. Astfel, Pirkka Tapiola îşi manifestă nemulţumirea faţă de fenomenul corupţiei, care nu a fost eliminat, aşa cum promiteau iniţial guvernanţii, ci continuă să crească, chiar dacă investiţiile au fost de ordinul milioanelor. „Noi nu vedem îmbunătăţiri concrete în sectorul Justiţiei, adoptarea finală a proiectului de lege cu privire la Procuratură este în aşteptare, Comisia Naţională de Integritate nu a fost reformată, corupţia în sistemul judiciar este endemică. De asemenea, în sectorul bancar, recomandările rămân încă să fie abordate. Noi încurajăm Guvernul să urmeze recomandările respective, care includ crearea mecanismelor de monitorizare pentru toate sectoarele”, menţionează Pirkka Tapiola.

De asemenea, ambasadorul UE a subliniat lipsa voinţei politice de a reforma acest sector strategic, precum şi lipsa stabilităţii macroeconomice, care era una dintre condiţiile importante înaintate Moldovei de către Uniunea Europeană, pe care ţara noastră iar nu a îndeplinit-o.

Înaltul oficial european a adăugat că este importantă conştientizarea importanţei ajutorului european, astfel în aceste circumstanţe demnitarul a afirmat că suportul bugetar este acordat de UE pentru a sprijini reformele din sectoarele cheie ale ţării, iar lipsa acestora poate încetini mersul reformelor. „Însă, negocierile rapide din partea unui nou guvern cu FMI pot să schimbe situaţia actuală în timp util”, punctează reprezentantul UE în Moldova.