/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Localnicii din Dereneu spun că biserica din sat a trecut ilegal la Mitropolia Basarabiei

missing
30 martie 2018, ora 07:25

Într-o conferință de presă la IPN, Emilia Scurtu, localnică din Dereneu, a spus că figurează printre persoanele care ar fi semnat procesul-verbal de trecere a bisericii la Mitropolia Basarabiei, dar că semnătura sa a fost falsificată. Când s-a întâmplat acest lucru, nici nu se afla în localitate.

O altă localnică, Chira Răilean, spune că preotul Marin Florin a venit de tânăr în sat, iar sătenii l-au susținut și sufletește, și financiar. După ce prin sat a mers vorba că ar fi făcut acțiuni neadmise, cum ar fi propuneri indecente fetelor, s-a pus în discuție dacă mai rămâne sau pleacă din biserică.

În aceeași conferință, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, preotul Vadim Corostinschi, a spus că Marin Florin a instigat unii fondatori, iar semnăturile altora au fost falsificate pentru a justifica intenția de a trece parohia în jurisdicția Mitropoliei Basarabiei. Episcopia de Ungheni și Nisporeni a luat decizia de a-l opri de a sluji cele sfinte până la examinarea cazului de către judecata mitropolitană, ca urmare a unor plângeri depuse de oamenii din sat, indignați de comportamentul preotului, pe care îl acuză de estorcare de bani, discutarea în public a păcatelor mărturisite, hărțuire sexuală, agitație electorală și alte încălcări.

Menționăm că scandalul a pornit după ce părintele Florin a vrut să treacă biserica la care a slujit timp de 27 de ani în subordinea mitropoliei Basarabiei pe motiv ca cea a Moldovei ar percepe taxe enorme. „Este taxă în fiecare lună. Și nu e puțină. Toți preoții dau bani. Dacă nu dai bani te cheamă și te fugărește din biserică afară. Nu este oficial. Le dădeam și 2, 3, 4, 6 mii de lei pe lună”, susține Florin Mihai, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Derenu.

Este vorba de 400 de lei și nicicum de mii de lei sau alte lucruri. Este un fals”, afirmă de cealaltă parte Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram