Plahotniuc, mult mai diplomatic față în față cu Frattini, decât cum declara acum două săptămâni de la tribuna PDM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce acum două săptămâni i-a răspuns dur, îndemnându-l să nu „dăuneze” procesului de reglementare transnistreană, președintele democrat Vlad Plahotniuc a avut azi o întrevedere cu reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană al președinției italiene în exercițiu a OSCE, Franco Frattini. De această dată „liderul coaliției de guvernare a Republicii Moldova”, cum este prezentat acesta de serviciul de presă al PDM, nu a fost atât de categoric ca în cadrul briefingului de acum două săptămâni, când a declarat cu referire la Frattini, că „orice declarație care ne sfidează memoria colectivă și rațiunea noastră de a fi, ca stat suveran, este fie nechibzuită, fie cinică”.

„Îi aducem la cunoștință domnului Frattini, precum și tuturor celor interesați de acest subiect, că, pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internațională, inclusiv Federația Rusă. Respectiv, mizăm pe o abordare cât mai neutră și profesionistă din partea OSCE”, a declarat Plahotniuc la data de 13 martie curent, după ce Franco Frattini a spus într-un interviu pentru presa de la Moscova că solicitarea țării noastre privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei este una desprinsă de realitate.

„Noi, în Moldova, avem o zicală: dacă nu poți ajuta, cel puțin nu dăuna. Vreau să le amintesc tuturor că noi suntem un popor care a trăit o tragedie cumplită acum 26 de ani. A fost război aici, am pierdut vieți omenești, au rămas femei văduve și copii orfani, ne-a fost divizată țara”, mai spunea atunci „liderul coaliției de guvernare a Republicii Moldova”.

De această dată, „Vlad Plahotniuc a subliniat că rezolvarea conflictului transnistrean poate fi bazată doar pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale recunoscute la nivel internațional, așa cum este stipulat în Declarațiile ministeriale ale OSCE, adăugând că un acord privind statutul special al Transnistriei trebuie încheiat cu respectarea acestor parametri și a granițelor țării”.

„El a evidențiat că actuala coaliție de guvernare a reușit în toamna anului trecut să semneze o serie de protocoale cu Tiraspolul, protocoale care au oferit beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și au pornit un proces important de construire a încrederii. În acest sens, coaliția de guvernare se angajează să îndeplinească angajamentele politice asumate de către părți în Protocolul „5+2” de la Viena pentru a asigura continuarea progreselor în 2018. În același timp, un principiu fundamental al coaliției de guvernare este să vadă finalizată, conform Declarației de la Summitul OSCE din Istanbul, retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, a accentuat coordonatorul executiv al coaliției de guvernare”, se arată în comunicatul PDM.

Totodată, Franco Frattini ar fi declarat că Republica Moldova are suportul comunității internaționale privind stadiul final al procesului de reglementare și că acesta a fost principiul ce a ghidat implicarea sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...