/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Un moldovean, maltratat groaznic într-un penitenciar din Rusia. Promo-LEX trage alarma

missing
27 martie 2018, ora 16:12

Acum doi ani, Vitalie Danu, de 30 de ani și prietenul săi Victor Melnic, de 21 de ani, au plecat la Moscova sa muncească pe un șantier. În scurt timp au renunțat și au ajuns în regiunea Krasnodar. Dar nu s-au mai angajat. În august 2015, au fost reținuți de poliție sub acuzația de trafic de droguri. Potrivit avocatului, de la începutul procesului și până la condamnarea de către prima instanță, tinerii nu au avut parte de un proces echitabil.

OMCT și Promo-LEX au fost informați din surse de încredere despre faptul că Vitalie Danu a fost supus tratamentelor inumane și degradante în izolatorul din or. Krasnodar. Astfel, organizațiile semnatare ale Apelului solicită intervenția urgentă a autorităților de resort în cazul lui Vitalie Danu, care continuă să fie deținut în Federația Rusă.

Acestea cer urgent „examinarea Apelului și intervenția autorităților, în special – întreprinderea tuturor măsurilor și procedurilor necesare pentru transferul lui Vitalie Danu din Federația Rusă în Republica Moldova pentru continuare executării pedepsei (conform Convenției asupra transferării persoanelor condamnate).”

Precizăm faptul că urmare a maltratărilor la care a fost supus în arestul preventiv, Vitalie Danu a primit leziuni grave, fiindu-i afectate organele vitale, astfel încât el nu se poate deplasa independent.

„Un an nu a mers de loc. Nu s-a putut deplasa deloc. Și până în prezent cum dă să meargă, piciorul i se umflă și nu poate să meargă”, spune Valentina Danu, mama lui Vitalie Danu.

De curând, la data de 20 ianuarie 2018, la doar o zi de la pronunțarea instanței de apel, tânărul a fost transferat într-un penitenciar necunoscut din Federația Rusă. Din acel moment, părinții nu au fost informați în ce penitenciar a fost transferat Vitalie Danu.

Anterior Comisia Publică de Monitorizare din Krasnodar a confirmat faptul maltratării lui Vitalie Danu, dar și alte încălcări grave în privința acestui caz.

Un articol amplu despre cazul celor doi moldoveni poate fi accesat AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram