/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Promo-LEX: Cum au colaborat Tiraspolul și Moscova la organizarea alegerilor prezidențiale din 18 martie

missing
16 martie 2018, ora 15:38

Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea privind lipsa coordonării cu autoritățile de la Chișinău vizavi de deschiderea a 24 secții de votare pe teritoriul regiunii transnistrene, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Rusia.

Asociația regretă modul în care s-a decis constituirea și funcționarea celor 24 secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „Considerăm că aceste acțiuni, care nu par să fie coordonate cu autoritățile Republicii Moldova, sunt contrare cutumelor diplomatice și vin să confirme o dată în plus că anume Federația Rusă deține controlul de facto asupra administrației regiunii transnistrene”, se menționează într-un mesaj remis presei.

Promo-LEX subliniază că autoritățile Federației Ruse au un comportament și mesaj total diferit atunci când sunt somate să intervină în situațiile de încălcare a drepturilor omului de către reprezentanții administrației secesioniste și refuză executarea Hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului. „În aceste situații, autoritățile ruse invocă lipsa jurisdicției acestora asupra acestui teritoriu și lipsa controlului asupra administrației de la Tiraspol. Totuși, după cum se observă inclusiv în situația actuală de constituire și funcționare a secțiilor de votare, Federația Rusă continuă să ofere atât suportul cât și să exercite controlul politic, diplomatic, economic, social, militar și mediatic foarte generos și necondiționat. Reiterăm că acest suport este exercitat contrar normelor dreptului internațional și documentelor bilaterale semnate cu Republica Moldova”, subliniază asociația.

Promo-LEX sublinează și colaborarea activă dintre administrația de facto de la Tiraspol și autoritățile Federației Ruse pentru organizarea acestor alegeri este confirmată de următoarele:

  • Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin a cerut direct asistența administrației de la Tiraspol pentru organizarea alegerilor în Transnistria, fără a solicita avizul MAEIE și Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova;
  • Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a ordonat „punerea la dispoziţia unor comisii electorale formate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova a unor spaţii, mijloace de transport şi de comunicaţie necesare desfăşurării alegerilor;
  • Administrația de la Tiraspol a făcut campanie electorală prin organizarea unor evenimente publice;
  • Administrația de la Tiraspol s-a angajat să asigure transport gratuit pentru toți cei care vor dori să voteze;
  • Au fost distribuite peste 60 de mii de materiale electorale, iar în total au fost pregătite peste 192 mii de buletine de vot;
  • Au fost constituite și deschise 24 secții de votare, – cu două mai multe decât la precedentele alegeri din 2016.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram