/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Situația presei din Moldova, tot mai gravă. Media este concentrată și dependentă financiar de partide

missing
01 martie 2018, ora 19:25

Cu cel mai mic punctaj a fost notată Securitatea informațională, care a acumulat doar 17.50 de puncte, fiind urmată de mediul economic și de contextul politic.

În situația în care colectivele de jurnaliști nu au suficiente din publicitate sau din vânzări din alte servicii atunci există tentația de a merge la anumite compromisuri, iar politicienii prin imixtiunile pe care le fac ca redacțiile să cedeze,” a declarat Petru Macovei, director executiv API.

Partidele Politice își concentrează prezența în mass-media și asta iarăși este o problemă pentru că-i vorba de dependența media de politicieni. Politicienii sunt proprietari și respectiv își impun agenda lor pe agenda mass-media,” a menționat Nadine Gogu, director executiv CJI.

În raport se regăsește și exemplul postului nostru de televiziune, după ce CCA a tot evitat concesionarea licenței, invocând diferite motive.

Vorbind de contextul politic a fost ținut cont și de cazul tergiversării acordării licenței pentru TV8. S-a considerat că aici a fost influența politicului,” a adăugat Gogu.

Presa stă puțin mai bine la capitolul calității jurnalismului, mediului profesoral, dar și în ceea ce privește reglementarea cadrului juridic. Iar cel mai mare punctaj l-a acumulat indicatorul securității jurnaliștilor – 30 din 60 de puncte. Chiar și așa, în 2017, presa din Moldova a fost bulversată de mai multe incidente în care reporterii de la mai multe instituții au fost agresați și intimidați.

„Anul 2017 a fost totuși marcat de anumite practici negative atunci când jurnaliștii au primit refuzuri sau în general autoritățile nu au fost deschise în furnizarea anumitor informații de interes public,” a spus Tatiana Puiu, reprezentant „Freedom House” Moldova.

Raportul conține mai multe exemple care justifică situația gravă a presei de la noi. Experții au amintit despre împiedicarea fotoreporterului Constantin Grigoriță de a participa nestingherit la evenimentele organizate de Președinție, depersonalizarea hotărârilor de judecată, dar și despre judecarea lui Filat, Shor și Platon, cu ușile închise, fapt ce reprezintă o încălcare a accesului la informație.

Indicele privind Starea Presei a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și de organizația „Internews” cu suportul USAID.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram