/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ ANSA, la raport în Parlament. Încă o brânză topită a picat testul grăsimilor vegetale

missing
28 februarie 2018, ora 17:46

Magazinele ar putea fi obligate să le plaseze pe rafturi diferite. ANSA a anunțat că va cere inclusiv măsuri mai drastice pentru producătorii care comit abateri în mod repetat. „Aceste produse care, conform regulilor, pot conține în conținutul lor produse sau grăsimi vegetale, să fie în primul rând comercializate separat și să fie marcate în așa mod încât consumatorul să nu fie dus în eroare,” a declarat Ion Toma, director adjunct ANSA.

Iar producătorii care vor livra repetat în magazine lactate „fără lapte” riscă sistarea activității. Deocamdată, aceasta este doar dorința celor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care, în prezent, pot aplica doar amenzi de până la 15 mii de lei.

Acești producători necredibili să fie sancționați până la stoparea imediată a activității lor,” a adăugat Toma.

Inițiativele au fost prezentate în cadrul comisiei parlamentare de profil, care a audiat responsabilii de la ANSA.

Care este totuși impactul negativ al acestor uleiuri vegetale?” a spus Nicolae Olaru, membru al comisiei.

Noi vorbim în primul rând despre o înșelare a consumatorului. Sunt amestecuri de grăsimi vegetale care sunt admise în industria alimentară,” a mai adăugat Toma.

Din care produse vegetale sunt aceste uleiuri? Din floarea-soarelui, din soia, din „curnuț”?” a întrebat Ion Balan, președintele comisiei.

Un audit mai profund pe acest capitol o să fie,” a spus Toma.

Problema a ajuns în vizorul presei și societății doar după ce a fost ridicată de către o asociație obștească,” a menționat Corneliu Furculiță, vicepreședintele comisiei.

Este un proces care este în vizorul ANSA,” a spus Toma.

ANSA e o instituție de pompieri. Se întâmplă cazul cu copiii în grădiniță, trebuie să alergăm ca pompierii, se întâmplă situația cu lactatele, alergăm ca pompierii. Eu cred că vine și a treia serie, cu salamurile,” a mărturisit Radu Mudreac, deputat PSRM.

Acest proces este acum în derulare foarte largă,” a menționat adjunctul ANSA.

Ce cantități au nimerit în grădinițele pentru copii?” a întrebat Oleg Cuciuc, membru al comisiei.

Nu au fost constatări de prezența acestor produse,” a spus Toma.

Până în prezent, din totalul probelor prelevate de ANSA, au fost constatate abateri în cazul a 11 tipuri de produse lactate, care conțineau grăsimi străine. Patru dintre acestea sunt importate din Ucraina și România. Responsabilii spun că importul acestora pe piața moldovenească a fost sistat. Rezultatele finale urmează a fi anunțate săptămâna viitoare.

În total, de pe rafturile magazinelor au fost retrase peste trei tone de produse lactate, care urmează să fie nimicite. Scandalul lactatelor „fără lapte” a izbucnit la începutul lunii, după ce Fundația Est-Europeană a publicat un studiu, conform căruia mai mulți producători ar folosi grăsimi vegetale mult peste norma permisă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram