/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Scandalul lactatelor. ANSA a luat 120 de probe de la producători și de pe rafturile magazinelor pentru testare

missing
09 februarie 2018, ora 17:24

Grupe operative ale inspectorilor ANSA, s-au deplasat la întreprinderile vizate în publicații (SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești, SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară) unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de antibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate. La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe, se arată într-un comunicat al instituției.

La moment investigațiile de laborator sunt în desfășurare. La unele probe se finalizează procesul de examinare a rezultatelor, pentru a fi expuse.

ANSA mai spune că a elaborat și aprobat un plan de acțiuni privind controlul la cei 126 de producători, vizați în raportul prezentat de Fundația Est Europeană, prin verificarea stocurilor de produse și neadmiterea plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă. De asemenea, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Totodată, în scop de prevenire și stopare a fenomenului de utilizare neconformă a grăsimelor vegetale, ANSA anunță că a elaborat propuneri de modificare a legislației existente, în special a Hotărârii de Guvern nr. 611, care stabilește criterii pentru fabricarea și comercializarea produselor lactate. Astfel, se propune ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de „produs lactat”. Produsele cu conținut de grăsimi vegetale să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate. De asemenea a propus și înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită perioadă.

Amintim că, la comanda Fundației Est-Europene, produsele a 126 de producători de lactate din Moldova și doi din Ucraina au fost testate în laborator privind conținutul de grăsimi de origine vegetală. Rezultatele studiului au alarmat opinia publică și au arătat că majoritatea produselor de pe rafturile magazinelor au conținut sporit de grăsimi vegetale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram