Într-o declaraţie emisă cu puţin timp în urmă de către Delegaţia UE în Republica Moldova se spune că doar un program cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar oferi garanţiile necesare partenerilor europeni.

„În urma întrebărilor adresate de reprezentanţii mass-media din Republica Moldova cu privire la problema operaţiunilor de sprijin bugetar către RM, precum şi starea actuală a plăţilor, Delegaţia UE în Republica Moldova vine cu următoarele precizări: Plăţile de sprijin bugetar sunt legate de îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute în acordurile semnate cu Guvernul Republicii Moldova, în ceea ce priveşte obiectivele politicii sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară. 
 
Probleme bine cunoscute în jurul sectorului bancar din Republica Moldova au stârnit îngrijorări cu privire la stabilitatea macro-financiară. În această situaţie, poziţia Uniunii Europene este că un program cu Fondul Monetar Internaţional ar oferi garanţiile necesare. Plăţile de sprijin bugetar din Uniunea Europeană pot fi prelucrate numai după ce programul FMI este aprobat. Aşa cum un program cu FMI nu poate fi solicitat de un guvern interimar, această situaţie este un motiv serios, în plus, pentru a accelera procesul de formare a unei noi coaliţii de guvernare”, se spune în declaraţia Delegaţiei UE.
 
Totodată, ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, declară: „Uniunea Europeană subliniază importanţa unei coaliţii de guvernare formate cât mai curând posibil, iar la preluarea funcţiei noul Guvern trebuie să trimită, fără întârziere, o cerere la Fondul Monetar Internaţional pentru începerea negocierilor privind un nou program cu FMI. Aprobarea unui astfel de program ar restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi ar deschide calea pentru reluarea plăţilor de sprijin bugetar sub asistenţa UE.”

Amintim că Pirkka Tapiola a anunţat, acum două zile, că Uniunea Europeană a stopează finanţarea pentru Republica Moldova şi că banii europeni vor ajunge în bugetul Moldovei atunci când autorităţile de la Chişinău vor forma un nou Guvern, capabil să negocieze un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi să soluţioneze criza din sectorul bancar.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în acest an Uniunea Europeană a prevăzut pentru Republica Moldova o finanţare de 40,7 milioane de euro. Banii urmau să ajungă în visteria ţării în calitate de suport bugetar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.