(FOTO) Primul mare oraș al lumii care rămâne fără apă: În aprilie se închid robinetele. Ce urmează?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritătile din Cape Town, al doilea cel mai mare oraș din Africa de Sud, vor opri apa de la robinete începând cu 12 aprilie, numită Ziua Zero. Orașul devine primul din lume care va rămâne fără apă potabilă. Decizia dureroasă vine în urma crizei majore de apă cu care se confruntă localitatea, pe fondul unei secete de durată și a lipsei de inițiativă din partea autorităților.

Cape Town se confruntă cu o criză de apă de aproximativ 10 ani, dar în ultimii doi ani situația s-a înrăutățit. Au fost impuse restricții de risipire a apei încă din 2005. Anul trecut, în iunie, autoritățile au anunțat restricțiile de apă la nivelul 4, adică devenea interzisă utilizarea apei potabile în afara casei (pentru spălatul mașinii, de exemplu) și limitarea consumului la 100 de litri de apă pe zi de persoană, scrie Green-report.ro.

Pe 1 ianuarie 2018 era anunțat deja nivelul 6 de restricție, care înseamnă consumul a 87 de litri de persoană pe zi, iar săptămâna trecută a fost anunțat nivelul 6B, începând cu 1 februarie. Adică limita de apă consumată de persoană va fi redusă la 50 de litri de apă pe zi. Această cantitate trebuie folosită pentru igienă, gătit, spălat rufe, toaletă, iar rația pe zi trebuie împărțită între consumul de acasă și cel de la serviciu.

Administrată de reprezentanți ai opoziției, municipalitatea din Cape Town este criticată pentru faptul că nu a luat mai devreme măsuri de raționalizare a apei curente.

Cum s-a ajuns aici

Mulți dau vina pe încălzirea globală pentru faptul că orașul sud-african se confruntă cu această iminentă criză. Seceta severă din țară nu s-a petrecut peste noapte, nivelul apei din rezervorul barajului Theewaterskloof scăzând accentuat din cauza ploilor tot mai puține din ultimii trei ani, scrie Ziare.com.

Locuitorii orașului sunt furioși că oficialitățile nu aveau pregătit un plan pentru această situație, din moment ce zonă oricum se află într-un mediu sărac în apă. Kevin Winter, un expert de la Universitatea din Cape Town, spune că șansele ca regiunea să se confrunte cu o secetă prelungită de trei ani erau de una la o mie.

Cu alte cuvinte, nimeni nu s-a așteptat ca acest lucru să se întâmple, chiar dacă experții au indicat drept cauze încălzirea globală și creșterea uriașă a populației, două lucruri ce au fost intens monitorizate în ultimii mulți ani.

The Guardian prezintă câteva cifre seci în susținerea celor două cauze: în ultimii trei ani, nu a plouat aproape deloc între lunile ianuarie și aprilie, iar media acestor ani este cu mult sub media ultimelor patru decenii.

În plus, din 1995 încoace, adică de 23 de ani, populația orașului a crescut cu 79%, în timp ce cantitatea de apă din rezervoare a crescut cu doar 15%.

Ce urmează?

„Ziua Zero” este ziua de care se tem locuitorii urbei sud-africane cu o populație în zona metropolitană de aproape 4 milioane de locuitori.

Începând din acel moment, resursele municipale de apă vor fi oprite, iar locuitorii se vor baza pe punctele de colectare a apei din oraș.

Vor fi astfel rații de câte 25 de litri de persoană, după ce în prezent limita este de 50 de litri. Spre comparație, un american consumă în medie 300 de litri de apa pe zi, relatează UȘĂ Today.

Accesul la apă va fi însă filtrat pe baza staturii sociale. Cei bogați își vor construi fântâni care să ajungă la o adâncime considerabilă de unde să extragă apă potabilă, astfel că cei care vor sta la cozi vor fi săracii. Țara are deja una dintre cele mai înalte rațe ale inegalității.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...