Spălare de bani şi evaziune fiscală de peste 70 de milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel puţin 15 persoane din Chişinău, dar şi din alte localităţi ale ţării sunt implicate într-o schemă de spălare de bani în sumă de 65 de milioane de lei şi evaziune fiscală de circa 6 milioane.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale în comun cu Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor instrumentează o cauza penală, pornită pe faptul comiterii spălării de bani şi evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari. În cadrul urmării penale a fost documentată o grupare criminală specializată în evaziune fiscală și legalizarea mărfurilor agricole și mijloacelor financiare obţinute ca rezultat a comercializării producției agricole.

Astfel, s-a constatat că pe parcursul anului 2017 membrii grupului criminal, prin intermediul a trei companii autohtone, precum şi şapte persoane fizice interpuse, au creat o schemă de lichefiere a banilor în sumă de 65 milioane de lei, proveniţi din vânzări necontabilizate precum și evaziune fiscală de peste 6 mln lei, care reprezintă TVA neachitat către bugetul de stat.

În acest sens, gruparea falsifica documente de achiziție a produselor agricole, indicându-se fictiv, precum că marfa a fost procurată de la persoane fizice, care de fapt erau persoane socialmente vulnerabile și care nu desfășurau activități agricole.

Ulterior, făptuitorii perfectau facturi fictive, potrivit cărora marfa era comercializată prin întreprinderile pe care le gestionau către uzinele de prelucrare a producției agricole. În realitate, producția agricolă era livrată de la producător la uzinele de prelucrare. La rândul lor, uzinele de prelucrare transferau sumele de bani pentru producția primită, care în final era ridicată în numerar de la diferite filiale ale instituțiilor bancare de către organizatori și persoanele de încredere a acestora, prin intermediul card-urilor bancare și a portofelului electronic.

În continuare, membrii grupului criminal, după ce își rețineau comisionul de 9% din suma de 65 milioane de lei, adică 6 milioane de lei, transmiteau restul banilor în numerar producătorilor agricoli.

Potrivit schemei care a funcționat aproximativ 4 luni de zile, pentru marfa comercializată în lipsa unor documente, producătorii agricoli au primit 59 mln lei în numerar, lichefiați de către membrii acestei grupări criminale.

În cadrul grupării fiecare membru avea un rol bine determinat, ca ţinerea evidenţei contabile oficiale şi duble, falsificarea documentelor de evidenţă primară, curieratul, lichefierea mijloacelor financiare prin intermediul instituţiilor financiare rezidente, inclusiv prin utilizarea prestatorilor serviciilor de plată electronică şi monedă virtuală, reprezentarea membrilor grupării în relaţiile cu organele de control, coordonarea activităţii grupării pe diferite segmente.

De menţionat că, 5 persoane la moment se află în stare de arest, 8 persoane au fost audiate ce învinuit și 2 persoane bănuite. O parte din ele, sunt inculpate sau condamnate pentru infracţiuni similare (evaziune fiscală, contrabandă).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...