Voronin se plânge lui Schulz pe România și-i cere socoteală pentru lipsa de reacție din partea UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o scrisoare deschisă, adresată liderului Parlamentului European, Martin Schulz, preşedintele PCRM se plânge pe autoritățile României care ar susţine acţiunile de divizare teritorială a Republicii Moldova şi îi cere socoteală acestuia pentru faptul că România nu este taxată pentru „politica expansionistă şi de acaparare a Republicii Moldova”.

„Un rol foarte distructiv în destabilizarea situaţiei în ţară, apeluri la divizare teritorială îl joacă autorităţile României şi aşa-numitele comitete pentru unificarea Basarabiei”, susţine preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în scrisoarea trimisă liderului Parlamentului European, Martin Schulz.

În document se menţionează că la Marea Adunare Naţională de duminică, organizată de Blocul Unităţii Naţionale la Chişinău, au participat aproximativ 3.000 de oameni din care, potrivit comuniştilor, 2.000 ar fi fost cetăţeni ai României care au fost aduşi în capitala R. Moldova pentru a participa la eveniment, „inclusiv senatori români şi alţi oficiali de rang înalt”.

Voronin susţine că „astfel de intervenţii din partea României durează deja de 25 de ani”, ele intensificându-se după aderarea României la UE, iar „statul român promovează o politică de distrugere şi încorporare a Republicii Moldova”.

Totodată, liderul comunist îşi arată nedumerirea faţă de faptul că Bruxelles-ul „manifestă indiferenţă ascunsă faţă de manifestările naţional-unioniste şi profasciste”. „De ce Parlamentul European de fiecare dată se preface a nu observa și niciodată, practic, nu și-a expus poziția față de această problemă? De ce Parlamentul European pe parcursul a zece ani de mandat a lui Traian Băsescu nu a reacționat la declarațiile lui cu un vădit caracter revanșard?”, se întreabă retoric și patetic liderul comuniștilor din Moldova.

În finalul scrisorii, Voronin susține că situația din Moldova e una foarte dificilă și că „orbirea” UE și a structurilor ei e una lipsită de perspectivă. „Poporul moldovenesc va lupta în continuare pentru consolidarea statalității Moldovei. Plus de asta, lipsa D-stră de atenție față de țara mea ar putea să aibă și alte consecințe imprevizibile”.

„Fiți cu luare aminte! Moldova are hotar comun cu Ucraina. În situația dată, trebuie să fim foarte precauți în acțiuni. … În condițiile când societatea moldovenească nu e decisă definitiv în ceea ce privește cursul de integrare europeană, o așa atitudine din partea României nu va influența pozitiv procesele modernizării europene a țării”, avertizează Voronin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...