Ștanski supărată pe Osipov: „Ar putea escalada un conflict armat”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Așa-zisul ministru de externe al separatiștilor de la Tiraspol, Nina Ștanski, se arată nemulțumită de reacția vicepremierului moldovean în exercițiu, Victor Osipov, în raport cu scrisorile expediate Reprezentanței ONU în Republica Moldova.

„Am interpretat cu atenție declarațiile reprezentantului Moldovei ca lipsă de interes a Chişinăului faţă de faptul că în Transnistria ar putea fi declanşată o criză socială, care ar putea escalada într-un conflict armat”, se arată într-un comunicat remis de așa-numitul Minister de Externe de la Tiraspol.

Potrivit documentului, partea transnistreană a informat toți participanții la negocieri despre „consecințele blocadei econimice impuse de Republica Moldova și Ucraina”, astfel, „nu este clar de ce autoritățile moldovenești califică corespondența diplomatică (scrisoarea – n.r.) nemotivată”.

Osipov declarase că autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de ceea ce se întâmplă în regiunea separatistă Transnistria și îndeamnă actorii politici de la Tiraspol „să-și schimbe atitudinea”.

Oficialul a spus că „se abține de la comentarii” în ceea ce privește amenințările așa-zisului ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, de a introduce taxe de 100% la importul mărfurilor moldovenești și vize pentru cetățenii moldoveni, adăugând, însă, că o atenție deosebită trebuie acordată experților economici, atât din Transnistria, care anticipează probleme majore pentru regiune.

Vicepremierul și-a exprimat speranța că negocierile cu Tiraspolul vor continua, pentru că se dorește „pace și stabilitate”.

Ștanski a trimis o scrisoare Reprezentanței ONU în Republica Moldova în care amenință Republica Moldova cu introducerea unor taxe de 100% la importul mărfurilor moldovenești, închiderea instituțiilor subordonate Chișinăului cu sediul pe teritoriul regiunii și introducerea vizelor pentru cetățenii moldoveni.

Totodată, Ștanski vrea confiscarea bunurilor și capitalurilor întreprinderilor moldovenești, care activează în regiunea separatistă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...