Vocea străzii la Erevan: Ne-am săturat să fim colonie a Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Protestatarul din Erevan împotriva creșterii tarifelor la energia electrică, Babken Ter-Grigoryan, a povestit într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit, de ce protestele din capitala Armeniei nu ar trebui să fie comparate cu Maidanul din Ucraina.

Citeşte şi: (LIVE VIDEO) Proteste violente în Armenia. Putin le urmăreşte cu atenţie

„Avem în comun cu Ucraina doar începutul protestelor. Ca şi în Ucraina totul a început cu faptul că mai mulți tineri au fost de acord pe Internet să se adune. Dar Ucraina este Ucraina și Armenia este Armenia. Și deşi mulți demonstranți din Erevan sprijină Maidanul din Ucraina, nu vor să fie comparaţi cu ucrainenii”, a declarat Ter-Grigoryan. Potrivit lui, chiar „dacă toţi armenii i-ar urî pe ruşi, tot nu se pot întoarce împotriva marelui vecin”, „alimentarea cu energie electrică a Armeniei vine din Rusia și tot Rusia asigură securitatea Armeniei în conflictul Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul”. În rest, comparația cu Maidanul „a venit tot din Rusia”.

„Mass-media rusă a comparat demonstrațiile din Erevan cu Maidanul, iar mai târziu au numit protestele mașinațiuni ale SUA, dar CIA nu este implicat aici, continuă Ter-Grigoryan. Aceasta este o minciună a propagandei. Da, în alte țări, inclusiv în SUA și în Anglia, există o diasporă mare armeană. Dar acuzațiile de implicare ale CIA sunt absurde. Majoritatea activiștilor nu vorbesc limba engleză, și nici nu sunt pro-americani. Oamenii se luptă numai pentru dreptate socială și un pic mai mult respect din partea statului rus”.

„Oamenii vor ca prețurile la energia electrică să scadă. Sună destul de simplu, dar, de fapt, în spate se află un set de probleme ale Armeniei și, mai presus de toate, dependența de Rusia. Noi nu vrem să fim o colonie a Rusiei”, a spus activistul. Astfel, pentru mulți oameni din Armenia, „aderarea Armeniei la Uniunea Economică Eurasia a fost percepută ca un șantaj”.

Citeşte şi: Armenia, o ţară care se revoltă contra unui oligarh rus

De asemenea, activistul a atras atenția asupra faptului că, dacă până în decembrie 2013 compania de transport a gazului rusesc era deținută 80% de Rusia, acum este 100%.

„Și, vineri, când protestele erau în plină desfășurare, președintele nostru a mers în vizită în Rusia și s-a întors cu garanții pentru noi împrumuturi. El crede că a obţinut victorie, dar oamenii de pe stradă au înţeles clar că dependența (de Rusia) continuă să crească”, a continuat Ter-Grigoryan.

Potrivit lui Ter-Grigoryan, evenimentele din Erevan nu pot fi denumite revoluție pentru că „oamenii nu vor să vadă printre demonstrați politicieni din opoziție și nici nu cer alegeri noi. Oamenii și-au pierdut încrederea în schimbările de guvern”, a conchis el.

„Protestatarii cer reducerea tarifelor la energia electrică și pedepsirea polițiştilor care au folosit forța împotriva manifestanților. Desigur, aceste cerinţe ar putea fi satisfăcute şi de noul președinte”.

Citeşte şi: Președintele Armeniei cedează presiunii manifestanților


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...