Iranul pledează pentru un acord corect privind dosarul nuclear

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un înalt responsabil iranian a reafirmat joi voința țării sale de a ajunge la un acord nuclear „corect și echilibrat” cu marile puteri în cursul unei întrevederi avute la Teheran cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano.

Yukiya Amano a avut joi întrevederi cu responsabili iranieni în încercarea de a înregistra progrese în negocierile privind programul nuclear iranian care fac obiectul unor intense negocieri la Viena între Iran și grupul celor cinci 5+1 (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania), sub egida UE, informează AFP, citată de Agerpres.

Această vizită este foarte importantă, a apreciat șefa diplomației europene Federica Mogherini, la Viena.

Agenția ONU va fi unul dintre actorii cheie în cazul unui acord, care ar plasa programul nuclear iranian sub control internațional în schimbul unei ridicări a sancțiunilor economice instituite din 2006.

Acordul urmează să abordeze în special problema spinoasă a posibilei dimenisuni militare (PMD) a programului nuclear iranian.

Acest acord trebuie de asemenea să protejeze drepturile țării în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară, a afirmat secretarul Consiliului suprem pentru securitate națională (CSSN), Ali Shamkhani, citat de agenția de presă iraniană Irna.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...