„Dacă noi am fi avut un sistem politic stabil, un sistem democratic stabil, un sistem juridic stabil, în care funcţionează trei-patru partide care vin la guvernare, urmăresc acelaşi scop, dar prin diferite mijloace, atunci da, poate fi şi o republică parlamentară, cum, chipurile, avem acum, conform Constituţiei, şi Preşedintele poate fi ales de Parlament”, a declarat profesorul universitar, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat, în context, cine poate opri manevrele politice frecvente, de schimbare profundă a sistemului politic, pe fonul riscului de a se râzgândi la fiecare răscruce, Nicolae Osmochescu a menţionat că arbitrul suprem este poporul.

„Arrbitrul suprem căruia îi aparţine decizia finală, irevocabilă şi incontestabilă este electoratul, prin referendum. Pentru că noi, în experienţa noastră şi practica noastră juridico-politică, am trecut prin faze care au dus nu la îmbunătăţirea sistemului legislativ, dar din contra, la o înrăutăţire. Atunci când în 2001-2005 comuniştii aveau o majoritate constituţională mecanică, ei au modificat Constituţia fără să se gândească asupra consecinţelor. Şi au obţinut impasul pe care îl suportăm şi până acum şi e posibil să-l suportăm şi la anul”, susţine profesorul.

Expertul în drept constituţional a mai declarat că în RM principiile democratice sunt înţelese şi interpretate absolut eronat.

„În condiţiile în care noi nu avem un sistem politic stabil, când avem peste 40 de partide care participă la lupta pentru guvernare, este nevoie, strict nevoie de o verticală serioasă şi puternică a puterii de stat. Şi pe orizontală - lupta în condiţiile democratice a diferitelor partide să ajungă la putere. Fără o verticală a puterii, noi deja ne-am convins că niciuna dintre cele trei puteri ale statului, care sunt absolut eronat separate, da, ele sunt separate, dar nu izolate, ele trebuie să conlucreze între ele, ele trebuie să se influenţeze reciproc una pe alta, iar în momentele necesare trebuie să se stopeze una pe alta”, susţine Nicolae Osmochescu.

Amintim că, acum câteva zile, fracţiunea PSRM a propus modificarea Constituţiei astfel ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales de popor. Iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova, potrivit căruia preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.