Băuturile carbogazoase şi altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184 de mii de decese la nivel mondial. Cercetătorii au stabilit în cadrul unui studiu că 133 de mii de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45 de mii a bolilor cardiovasculare şi 6450 al cancerului, relatează agerpres.ro.
„Multe ţări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, şi anume sucurile şi alte băuturi din fructe sau dulci cum ar fi „ice tea”, reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global”, a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Nutriţiei de la Universitatea Tufts din Boston şi principalul autor al studiului.
Estimările de consum s-au făcut pornind de la 62 de anchete alimentare efectuate asupra unui număr de peste 61 de mii de persoane, între anii 1980 şi 2010, în 51 de ţări. Cercetătorii au estimat, de asemenea, cantităţile de zahăr disponibile la nivel naţional din 187 de ţări şi au făcut o corelare cu frecvenţa cazurilor de diabet zaharat, boli cardiovasculare şi cancer în diferite regiuni geografice.
Impactul consumului de sucuri şi alte băuturi dulci asupra mortalităţii variază semnificativ între diferite populaţii, de la o rată de mai puţin de un procent în Japonia, la vârsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.
Printre cele 20 de ţări cele mai populate, Mexicul a avut în perioada studiului cea mai mare rată a mortalităţii atribuite consumului de băuturi carbogazoase şi alte băuturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulţi sau 24 de mii de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulţi sau 25 de mii de decese pe an.
Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri şi de alte băuturi dulci au fost înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii. În total, proporţia de tineri adulţi cu boli cronice cum ar fi diabetul atribuite băuturilor carbogazoase şi altor băuturi dulci a fost mai mare decât la persoanele în vârstă. De menţionat că din cercetare nu au făcut parte sucurile de fructe naturale stoarse în întregime.