(SONDAJ) 46% dintre greci nu vor austeritate, 37% spun „da”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei mai mulţi dintre greci susţin că vor vota „nu” la referendumul din weekend privind aprobarea măsurilor propuse de creditori pentru prelungirea programului de asistenţă financiară pentru Grecia, conform rezultatelor unui sondaj dat publicităţii miercuri.

După închiderea băncilor, tabăra „da” a înregistrat o creştere de șapte procente, iar numărul celor care se declară împotriva acordului cu creditorii a scăzut cu 11%.

Tendinţa s-a văzut aseară şi pe străzile capitalei. La Atena, 20.000 de oameni au manifestat în centrul oraşului şi au cerut rămânerea în zona euro.

Sondajul realizat de ProRata pentru ziarul Efimerida ton syntakton indică faptul că proporţia acelora care intenţionează să voteze „nu” este de 46%, în timp ce 37% dintre respondenţi au afirmat că vor vota „da”.

Rezultatele au fost date publicităţii în contextul în care Atena se pregăteşte să discute ultimele sale propuneri pentru un nou program de asistenţă cu miniştrii de finanţe din zona euro, în cadrul unei teleconferinţe.

Referendumul de duminică are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii săi şi nu ieşirea din zona euro, a declarat luni Alexis Tsipras, transmiţându-le grecilor că dacă se pronunţă pentru austeritate să nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici, relatează Reuters.

Grecia a intrat marți în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional (FMI) după ce nu a onorat rambursarea unei scadențe de peste 1,5 miliarde de euro, a anunțat instituția de la Washington.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...