Linkuri accesibilitate

„Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei”


...o expoziție „plină de durere”, vernisată de Institutul Cultural Român (ICR) la Chișinău.


Cu prilejul a șaptezeci și cinci de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, Institutul Cultural Român (ICR) din Chișinău a vernisat expoziția „Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei” la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

„Trebuie să cunoaștem ce s-a întâmplat, pentru că a nu cunoaște istoria înseamnă că noi am admite pasiv că ea se poate repeta în formele ei cele mai hidoase”. Cu acest îndemn a vernisat expoziția directorul ICR Chișinău, Valeriu Matei.

28 iunie 1940 semnifică începutul unui plan diabolic, unic, susține Valeriu Matei, și explică de ce: „S-a încercat cultivarea urii față de numele etnic din care românii moldoveni din Basarabia făceau parte, urii față de denumirea limbii, crearea pe baza unei așchii de populații a unei noi națiuni, a unui nou popor, a unei noi limbi și acest proces de etnocid a avut o dimensiune spirituală, ideologică, de propagandă incomensurabilă, în raport chiar cu ceea ce s-a făcut în Estonia, Lituania sau în alte zone ocupate. La fel ca și proporțiile de distrugere a populației.”

Prozatorul și poetul Vlad Zbârciog, prezent la vernisare, a recunoscut că această expoziție i-a provocat lacrimi, amintindu-și de părinții săi lipsiți de țară și de rudele care nu au rezistat deportării. „Este o expoziție plină de durere, de tragism, de lacrimi, de amintiri triste. Este o expoziție așteptată de noi, pentru a aminti, încă o data, tuturor, prin ce tragedie a trecut poporul nostru. Este o expoziție care ne amintește tuturor că am avut părinţi care au pierdut țara la 28 iunie 1940. Au trecut 75 de ani din acel moment și neamul nostru nu-și poate reveni în fire.”

Fotografiile și documentele de arhivă, ilustrațiile, hărțile, mărturiile și opiniile istoricilor din cadrul expoziției vin să reconstituie acțiunile ce au precedat ocuparea Basarabiei, precum și atmosfera de teroare instalată de bolșevici și abuzurile care au avut loc în teritoriile ocupate în timpul invaziei sovietice (28 iunie 1940 – 26 iulie 1941) în Basarabia, dar și în celelalte ținuturi românești (nordul Bucovinei, Ținutul Herța).

Expoziția urmărește, pe bază de extrase de presă și documente de arhivă, fotografii de epocă și diverse mărturii, desfășurarea evenimentelor începând cu semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, cu ultimatumul de la 26 iunie 1940, până la eliberarea teritoriilor ocupate de către bolșevici și reinstaurarea autorităţilor româneşti la Chişinău la data de 26 iulie 1941 și represaliile ce-au urmat după 23 August 1944.

Previous Next

XS
SM
MD
LG