Comisia Europeană propune ajutor Ungariei în problema imigranților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană s-a oferit marți să ajute guvernul ungar pentru a înființa centre temporare în scopul de a procesa rapid cererile de azil și de a-i returna pe imigranții clandestini, în condițiile în care Ungaria se confruntă cu un aflux de imigrați la fel ca Italia și Grecia.

Comisarul european pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos (grec), aflat marți la Budapesta, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru planul guvernului ungar de a ridica un gard de-a lungul frontierei Ungariei cu Serbia, pentru a opri valul de străini care trec granița pentru a intra pe teritoriul ungar, relatează Reuters și The New York Times, citate de Agerpres.

„Europa va susține întotdeauna statele membre aflate în prima linie și Ungaria este un stat din prima linie”, a declarat Avramopoulos într-o conferință de presă cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. „Ungaria este sub presiune (în ce privește imigrația). Vorbeam până acum despre Italia și Grecia. Acum adăugăm și Ungaria”, a mai spus comisarul european.

Ungaria face parte din spațiul Schengen și a devenit astfel o destinație atractivă pentru zeci de mii de imigranți care intră în Europa, via Balcani, provenind din Orientul Mijlociu și Africa. Majoritatea dintre ei se îndreaptă apoi către țări mai bogate în Europa de Vest.

Până în prezent, peste 67.000 de imigranți ilegali au intrat în Ungaria, majoritatea dintre ei traversând frontiera sârbo-ungară. Marți dimineața, 567 de străini au pătruns în Ungaria, a precizat Szijjarto.

Avramopoulos a promis un ajutor de aproape 8 milioane de euro și diferite alte măsuri pentru Ungaria. Comisia a avansat posibilitatea înființării unor centre temporare formate din corturi pentru a ajuta la procesarea rapidă a cererilor de azil și returnarea imigranților ilegali. Măsura va include experți din cadrul Biroului European de Sprijin pentru Azil și de la alte agenții.

În opinia lui Szijjarto, lista cu măsuri reprezintă un pas „constructiv”. Ungaria este însă hotărâtă să construiască de-a lungul graniței sale cu Serbia un gard, lung de 175 km și înalt de patru metri, pentru a stăvili afluxul de imigranți, proiect ce ar costa 56 milioane de euro în acest an.

Referindu-se la planul Ungariei de a construi un gard la granița sa de sud, fapt ce a stârnit mânia Serbiei, comisarul european a afirmat că statele membre au responsabilitatea de a-și gestiona granițele.

„Încercăm să adoptăm o agendă comună europeană, o politică europeană comună privind imigrația. Dar aceasta nu înseamnă că ne permitem să privăm statele membre de dreptul de a adopta o politică proprie atât timp cât este vorba de gestionarea granițelor”, a declarat comisarul european, amintind că au fost ridicate, de asemenea, garduri la frontiera dintre Grecia și Turcia și la cea dintre Bulgaria și Turcia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...