Cel mai important opozant al lui Putin, acuzat că ar fi ordonat asasinarea unui primar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Opozantul rus Mihail Hodorkovski, fostul președinte al companiei petroliere Yukos, este acuzat că ar fi ordonat asasinarea primarului orașului Nefteiugansk, Vladimir Petuhov.

Potrivit lui Vladimir Markin, purtător de cuvânt al Comitetului de Investigații pe acest caz, Hodorkovski, care se află în acest moment în afara Rusiei și este cel mai important contestatar al președintelui Vladimir Putin, ar fi bănuit de comandarea asasinatului lui Petuhov.

„Conform dovezilor aflate la dispoziția Comisiei de Investigații, omul care a ordonat asasinatul și o serie de alte infracțiuni excepțional de grave ar fi fost șeful Yukos, Mihail Hodorkovski,” a declarat Markin pentru Tass.

Vladimir Petuhov a fost împușcat mortal în iunie 1998, pe o stradă din Nefteiugansk, oraș al cărui primar fusese ales în 1996.

La Nefteiugansk activa una dintre principalele sucursale ale companiei Yukos, deținute la acea vreme de Hodorkovski.

În anul 2003, Yukos era naționalizată și transformată în Rosneft, iar Hodorkovski era condamnat la închisoare pentru fraudă. Zece ani mai târziu, Putin îl grația, iar Hodorkovski părăsea Federația Rusă.

În 2014, Rusia a fost obligată de CEDO și Curtea de arbitraj de la Haga să plătească despăgubiri de peste 52 de miliarde de dolari acționarilor Yukos. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu recunoaște decizia Curții de la Haga și că Moscova nu va plăti aceste despăgubiri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...