/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Verdictul anchetei de serviciu în cazul pretorul sectorului Centru, supranumit „regele gheretelor” - nevinovat

missing
15 decembrie 2017, ora 18:09

În investigația jurnaliștilor se spune că familia pretorului interimar al sectorului Centru, mun. Chişinău, Pavel Rusu, gestionează mai multe gherete din Chişinău. Astfel, fiind un conflict de interese între funcția deținută și afacerea familiei.

Investigația primăriei arată că pretorul este nevinovat. „În urma anchetei de serviciu constatăm faptul că, la acest moment, domnul Pavel Rusu nu a comis o faptă care sa îi atragă o sancțiune în baza legii. Nu se întrunesc elementele necesare pe baza cărora Comisia de anchetă să poată propune sancționarea sa, acesta nefiind responsabil legal de amplasarea chioșcurilor”.

Totuși, comunicatul de la primărie afirmă că există o „responsabilitate morală”, deoarece există o legătură de familie între un angajat al preturii şi familia sa, care face acte de comerț în jurisdicția în care, la aceea ora, își desfășura activitatea şi domnul Rusu.

În comunicatul primăriei se arată că pentru elucidarea tuturor circumstanțelor au fost solicitate de la Pretura sectorului Centru și Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare toate actele, schemele, coordonările și alte documente relevante examinării speței date.

Examinând toate materialele relevante la acest subiect s-au constatat următoarele. În baza dispoziției primarului general nr. 3-d din 13 ianuarie 2015 a fost permisă, cu titlu de excepție, autorizarea amplasării și funcționării a 18 gherete care urmau a fi amplasate în sectoarele municipiului Chișinău. Cererea respectivă a fost depusă de către SRL „Carilia” pe numele Primarului general, și nu în adresa Preturii sectorului Centru. La momentul depunerii cererii de către SRL „Carilia”, Pavel Rusu deținea funcţia de şef al Secţiei social economice din cadrul Preturii sectorului Centru. Funcţionarul a confirmat faptul că la momentul emiterii dispoziţiei Primarului general al municipiului Chişinău, SRL „Carilia” aparţinea persoanei apropiate familiei sale (nurorii sale)”, scrie în comunicat.

Astfel, primăria susține că conform atribuțiilor de serviciu ale lui Pavel Rusu, s-a constatat că funcţia pe care o deţinea, cea de şef de secţie, nu a influenţat în careva mod asupra soluţionării sau nesoluţionării cererii depuse. „Respectiv, Pavel Rusu, în funcția pe care o deținea la acel moment, nu a avut careva competenţe privind coordonarea cererilor depuse de către agenţii economici, iar coordonarea revine exclusiv pretorului sau vice-pretorului, conform practicii și atribuțiunilor existente”, se mai arată în comunicat.

Prin urmare, scrie în comunicat, potrivit dispoziţiei menţionate, SRL „Carilia” i s-a permis autorizarea funcţionării a 18 gherete, fiind instalate doar 7 din ele, în sectorul Centru. Conform explicațiilor funcţionarului, amplasarea acestora a avut loc în urma deciziei luate de conducerea preturii cu agentul economic, ca soluţie de combatere a comerţului neautorizat în jurul „Pieţei Centrale”, care, la acea vreme, lua amploare şi prejudiciau statul prin neachitarea impozitelor şi taxelor locale.

Cât priveşte executarea dispoziţiei nr. 73-d din 12 februarie 2016 privind evacuarea gheretei din str. Mitropolit Varlaam, aceasta a fost executată şi, prin răspunsul către Primăria municipiului Chişinău nr. 652/03-14 din 24.11.2017, s-a adus la cunoştinţa Primarului general interimar faptul că respectiva gheretă, din str. Armenească, intersecţie cu str. Mitropolit Varlaam a fost evacuată, în legătură cu înaintarea prescripţiei de evacuare cu nr. 146/03-28 din 8.11.2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram