/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Dodon spune că este presat de PDM. A vrut să se laude, dar s-a pomenit vorbind despre eșecuri

missing
12 decembrie 2017, ora 18:45

Pe data de 21 eu voi întoarce acest proiect Parlamentului cu argumentele de rigoare. Mai departe ține de decizia Parlamentului. Ei trebuie să decidă ce fac în continuare. Se va ridica un val la nivel de localități, la nivel de sate, din raioane împotriva acestei legi”, afirmă Dodon.

Igor Dodon insistă ca NATO să semneze o declarație de recunoaștere a neutralității Republicii Moldova, iar în privința Oficiului NATO din Chișinău, inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute, președintele a amenințat că acesta ar putea fi închis după alegerile parlamentare din 2018.

Și am spus că există riscul că cu schimbarea guvernării la Chișinău, a majorității parlamentare, acest oficiu va fi închis. Și noi nu excludem acest lucru”, a spus șeful statului.

Igor Dodon și-a etalat astăzi și eșecurile din primul an de mandat.

„În acest an președintele a venit cu mai multe inițiative. Majoritatea dintre care au fost sau blocate de către majoritatea parlamentară, de către Guvern sau unele au fost cu succes preluate”, a mai spus Dodon.

Șeful statului s-a lăudat și cu noul Consiliu Suprem de Securitate – unul nefuncțional însă, deoarece este boicotat de Guvern și Parlament.

În primul rând a fost constituit Consiliul Suprem de Securitate din care, în premieră în ultimii ani, nu fac parte liderii politici. Activitatea Consiliul Suprem de Securitate este boicotată și blocată de către majoritatea parlamentară și de către Guvern”, explică șeful statului.

Președintele îi acuză pe democrați de toate insuccesele.

Conflictele instituționale care au fost generate de majoritatea parlamentară și de către Guvern, în mare parte de către Partidul Democrat, au avut ca scop să încerce să preia controlul asupra instituției prezidențiale”, susține Dodon.

În replică, democrații susțin că au blocat doar inițiativele populiste ale lui Igor Dodon:

Unele din promisiunile care au fost făcute în campanie electorală a Domnului Dodon, era foarte clar că sunt irealizabile. Dacă observăm că unele din inițiative care erau destul de populiste ele au fost stopate”, a declarat Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM.

Printre realizări, Dodon a invocat controversatul film „Istoria Moldovei”.

Am lansat în premieră și nu doar în istoria modernă a Republicii Moldova, un film documentar ”Istoria Moldovei”, a menționat șeful statului.

Asta în timp ce în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Igor Dodon promitea atragerea la răspundere a celor care au furat miliardul de dolari din sistemul bancar și propulsarea în funcție a unui procuror general profesionist. În cele din urmă, nu el a propus actualul procuror general, iar ancheta în privința „furtului secolului”, potrivit rapoartelor internaționale, bate pasul pe loc.

Reporter: Sergiu Niculiță;
Imagini: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram