Sute de ruși, inclusiv Putin și Gorbaciov, i-au adus un ultim omagiu lui Primakov

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sute de ruși, inclusiv fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și clasa politică în ansamblu, i-au adus luni un ultim omagiu lui Evgheni Primakov, fost șef al serviciilor de spionaj, fin diplomat și specialist pe probleme ale Orientului Mijlociu, fost prim-ministru, decedat vineri la vârsta de 85 de ani, relatează AFP.

Miniștri, deputați și senatori s-au succedat pe lângă catafalcul unde era depus sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Primakov în Sala Coloanelor de la „Casa Sindicatelor”, unde au avut loc ceremonii similare la moartea liderilor sovietici Lenin, Stalin și Brejnev.

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a adus un omagiu lui Primakov, artizanul revenirii în fața scenei a unei Rusii traumatizate după destrămarea fostei URSS.

„Evgheni Maximovici a fost un mare cetățean al țării noastre”, a declarat Putin, lăudând calitățile lui Primakov „de a obține cele mai bune rezultate peste tot pe unde a trecut”, ca ministru de externe, șef de servicii secrete sau premier.

„Analiza sa constantă a chestiunilor geopolitice”, „aportul său considerabil la contactele noastre în Orientul Mijlociu” au permis „întărirea poziției Rusiei în lume”, a subliniat Putin.

După această ceremonie este prevăzută o slujbă funerară la Mănăstirea Novodevicie, unul dintre cele mai importante locuri ale ortodoxiei ruse. Primakov va fi apoi înmormântat în cimitirul de lângă mănăstire, unde se află, de asemenea, mormintele unor mari personalități ruse din domeniul politicii și cel al artelor.

AFP amintește că Primakov a devenit celebru printr-un gest spectaculos pe 23 martie 1999 în plină criză privind Kosovo. În timp ce NATO începea lansarea de lovituri aeriene asupra Iugoslaviei, Primakov, prim-ministru în acea vreme, le-a ordonat cale întoarsă deasupra Oceanului Atlantic piloților avionului care-l transporta la Washington pentru a negocia ajutorul din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Născut în 1929 la Kiev, Primakov și-a început activitatea ca jurnalist, îndeosebi în țările arabe, după care a ocupat posturi de „aparatcik” (funcționar în aparatul de stat), devenind apoi unul dintre principalii consilieri diplomatici ai lui Mihail Gorbaciov.

După prăbușirea fostei URSS, Primakov a fost șef de servicii secrete, ministru de externe, apoi prim-ministru. El a avut un rol important îndeosebi în momentul crizei financiare din august 1998. S-a retras din viața publică în 2011.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...