Anunţul a fost făcut cu puţin timp în urmă de către liderul PLDM, Vlad Filat, după o întâlnire cu reprezentanţii PD la sediul liberal-democraţilor.

„Urmează două exerciţii importante: crearea unei coaliţii pro-europene la nivel central şi naţional, Am convenit astăzi să lansăm invitaţia publică pentru colegii din PL. Negocierile vor fi bazate pe principiul transparenţei. Invităm nu la negocieri de dragul negocierilor, dar pentru a crea o coaliţie majoritară, în rezultat pentru a avea un Guvern puternic”, a declarat Vlad Filat.

Liderul PLDM a precizat că negocierile vor începe imediat ce liberalii vor accepta invitaţia.

„Invitaţia a fost lansată. Negocierile trebuie să fie pornite cât mai rapid. Timp nu avem pentru discuţii lungi, nici situaţie pentru mofturi politice”, a declarat şi liderul PD, Marian Lupu.

Se întâmplă după ce liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat astăzi  că a primit mesaje de la cele două partide cu invitaţia de a se întâlni şi a discuta despre participarea liberalilor în cadrul negocierilor de formare a unei majorităţi parlamentare. Ghimpu a precizat că liberalii vor lua o decizie în acest sens până la finele săptămânii curente. 

Amintim că după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cele trei partide, PLDM PD şi PL au negociat mai bine de două luni crearea unei coaliţii, dar nu au putut putea ajunge la un numitor comun.

După aceste negocieri fără succes, PLDM şi PD au anunţat că formează o coaliţie minoritară, însă în tot acest timp s-a vorbit că, de fapt, alianţa PLDM-PD există cu suportul tacit al PCRM.